Kalachiki smażone

pieczone kalachiki na wieczorną herbatę lub poranne kakao. Raduj swoich krewnych! Dokładnie takie kalachiki przygotowała moja mama i mój brat na śniadanie. Lub kiedy odwiedzali nas szkolni przyjaciele. Bardzo smaczne i słodkie. Spróbuj!
♀RuzenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 54 % 31 g
węglowodany 37 % 21 g
377 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

wlej mleko do rondla, dodaj wodę. Podgrzej je razem do 35-40 stopni, po czym dodaj drożdże i włóż cukier. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw mieszaninę na 10-15 minut. W tym czasie drożdże aktywują się (pojawią się bąbelki).

do mieszanki drożdżowej włóż zmiękczone masło, rozbij jajka, sól, wlej wanilinę. Ubij mikserem i zacznij wprowadzać mąkę w małych porcjach. Może być potrzebny bardziej w zależności od marki i jakości. Zagnieść ciasto - powinno być jednorodne i wystarczająco elastyczne, niezbyt strome, ale też nie miękkie. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, połóż ją na dnie miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na półtorej godziny. Po upływie czasu ciasto zwiększyło się co najmniej dwukrotnie, co oznacza, że można przejść do następnego etapu gotowania.

rozwałkuj ciasto na grubość około centymetra i wytnij koła. Rozmiar-według Twojego gustu. W każdym okręgu Wytnij środek, aby nadać ciastu klasyczny kształt kalachiki. Połóż przyszłe kalachiki na posypanej mąką powierzchni i pozwól im leżeć przez 20 minut (powinny być dwa razy większe). Może to zająć więcej czasu w zależności od temperatury w pomieszczeniu: im cieplej, tym szybciej będą się zbliżać.

na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny i smaż w nim kalachiki na złoty kolor po obu stronach. Połóż smażone kalachiki na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar oleju.

gotowe kalachiki posyp cukrem pudrem i podawaj z herbatą.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy