skład / składniki
metoda gotowania
wlej mleko do rondla, dodaj wodę. Podgrzej je razem do 35-40 stopni, po czym dodaj drożdże i włóż cukier. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw mieszaninę na 10-15 minut. W tym czasie drożdże aktywują się (pojawią się bąbelki).
do mieszanki drożdżowej włóż zmiękczone masło, rozbij jajka, sól, wlej wanilinę. Ubij mikserem i zacznij wprowadzać mąkę w małych porcjach. Może być potrzebny bardziej w zależności od marki i jakości. Zagnieść ciasto - powinno być jednorodne i wystarczająco elastyczne, niezbyt strome, ale też nie miękkie. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, połóż ją na dnie miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na półtorej godziny. Po upływie czasu ciasto zwiększyło się co najmniej dwukrotnie, co oznacza, że można przejść do następnego etapu gotowania.
rozwałkuj ciasto na grubość około centymetra i wytnij koła. Rozmiar-według Twojego gustu. W każdym okręgu Wytnij środek, aby nadać ciastu klasyczny kształt kalachiki. Połóż przyszłe kalachiki na posypanej mąką powierzchni i pozwól im leżeć przez 20 minut (powinny być dwa razy większe). Może to zająć więcej czasu w zależności od temperatury w pomieszczeniu: im cieplej, tym szybciej będą się zbliżać.
na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny i smaż w nim kalachiki na złoty kolor po obu stronach. Połóż smażone kalachiki na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar oleju.
gotowe kalachiki posyp cukrem pudrem i podawaj z herbatą.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g