pieczona Dorada

pyszna smażona ryba z chrupiącą skórką i niezrównanym smakiem! Uwielbiam tę rybę za jej doskonały smak, niską kaloryczność i brak dużej ilości kości. Ostatnia chwila jest ogólnie przyjemna, ponieważ to z powodu kości nie lubiłem ryby, dopóki nie dorosłem. Uwielbiam to w każdej formie, ale szczególnie smażone!
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 15 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
144 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Usuwamy łuski z dorady, usuwamy skrzela, patroszymy, a następnie dokładnie myjemy. Nadmiar wilgoci można usunąć za pomocą ręczników papierowych.
2. Pocieramy rybę ze wszystkich stron mieszanką soli i suchych przypraw. Teraz należy go pozostawić na 20-30 minut, aby mięso było dobrze nasycone.
3. Rozgrzej patelnię (wolę używać patelni grillowej) z olejem, smaż każdą rybę z obu stron na dużym ogniu dosłownie przez kilka minut.
4. Teraz ogień można zmniejszyć do umiarkowanego. Grilluj rybę jeszcze przez kilka minut z każdej strony. Jeśli ryba jest duża, powtórz proces-smaż ją ponownie po obu stronach przez kilka minut.

Dorada jest gotowa. Świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami i warzywami.
podawaj na gorąco z różnymi sosami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g

Podobne przepisy