skład / składniki
metoda gotowania
1. Usuwamy łuski z dorady, usuwamy skrzela, patroszymy, a następnie dokładnie myjemy. Nadmiar wilgoci można usunąć za pomocą ręczników papierowych.
2. Pocieramy rybę ze wszystkich stron mieszanką soli i suchych przypraw. Teraz należy go pozostawić na 20-30 minut, aby mięso było dobrze nasycone.
3. Rozgrzej patelnię (wolę używać patelni grillowej) z olejem, smaż każdą rybę z obu stron na dużym ogniu dosłownie przez kilka minut.
4. Teraz ogień można zmniejszyć do umiarkowanego. Grilluj rybę jeszcze przez kilka minut z każdej strony. Jeśli ryba jest duża, powtórz proces-smaż ją ponownie po obu stronach przez kilka minut.
Dorada jest gotowa. Świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami i warzywami.
podawaj na gorąco z różnymi sosami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Dorady - 112 kcal/100g