skład / składniki
metoda gotowania
1. Filety z kaczki pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
2. Ozdoba. Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki, usuwając rdzeń. Ułóż pierścienie jabłkowe na blasze wyłożonej pergaminem i susz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200°c, od czasu do czasu obracając. Żurawinę umyć, posortować i osuszyć. Wlej 150 ml wody do rondla, dodaj cukier i zagotuj. Gdy syrop się zagotuje, włóż żurawinę i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Wyjmij jagody łyżką cedzakową.
3. Włóż smażone mięso do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 minut.
4. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kliny i podsmażyć na maśle.
5. Połóż smażone plasterki jabłka na środku naczynia i posyp je cukrem. Rozłóż mięso z kaczki na wierzchu i polej sosem tkemali.
6. Udekoruj sałatkę krążkami jabłek, żurawiną i gałązkami rozmarynu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g