pieczony filet z kurczaka na patelni z cytryną i ziołami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filet z kurczaka umyć i osuszyć.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka wzdłuż na dwie cienkie części.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę z czarnym pieprzem i solą.
Krok 4:
I zwiń mąkę ze wszystkich stron.
Krok 5:
Podgrzej oliwę i masło.
Krok 6:
Smaż piersi przez 7 minut z każdej strony na złoty kolor.
Krok 7:
Przenieś na talerz.
Krok 8:
Umyj pietruszkę i drobno posiekaj. Podczas serwowania piersi z kurczaka polać powstałym sosem.
Krok 9:
SOS. Na patelnię, na której smażono piersi, wlej sok z cytryny i bulion, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 1 minutę. i dodaj posiekaną natkę pietruszki na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj masło i zdejmij patelnię z ognia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g