smażony śledź w mące z cebulą

bardzo smaczne danie rybne bez kłopotów! Dla miłośników śledzia. Bardzo lubię smażonego śledzia, gdyby nie zapach, smażyłbym go stale (Okap pomaga słabo). Jeśli jest wiejski dom lub domek, możesz smażyć na podwórku.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 18 % 6 g
209 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

smażony śledź to bardzo smaczne danie! To prawda, że będziesz musiał cierpieć z powodu "smaku", który ma wiele rodzajów ryb podczas smażenia. Smażony śledź jest pyszny zarówno na gorąco, jak i schłodzony.
nie musisz wymyślać specjalnych problemów: im bardziej naturalny produkt na wyjściu, tym smaczniejszy i zdrowszy.
najpierw dobrze spłucz i pokrój rybę: usuń wnętrzności, odetnij głowę, ogon i płetwy. Pokrój na porcje (możesz smażyć całe tusze-według własnego gustu).
dodaj kawałki ryby, pozwól im trochę usiąść do solenia.
zwiń rybę w mące.
rozgrzej patelnię olejem i usmaż kawałki ryby, posyp grubo posiekaną cebulą i odwróć.
połóż rybę na talerzu, podawaj z dodatkami-dobre ziemniaki w dowolnej formie-lub świeżymi warzywami i ziołami, polewając sokiem z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy