pieczona nototenia na patelni

urocza i zdrowa Kolacja. Przygotuj i zachwyć rodzinę! Nototenia smażona na oleju roślinnym to proste, ale bardzo smaczne danie. Doskonale komponuje się z każdym dodatkiem, okazuje się satysfakcjonujący i soczysty. W naszej rodzinie zarówno małe gospodarstwa domowe, jak i dorośli.
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 45 % 22 g
280 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

oczyść rybę z łusek i folii w środku, odetnij płetwy, spłucz pod bieżącą wodą. Wzdłuż całej tuszy wykonujemy płytkie nacięcia, posypujemy rybę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

panierujemy tusze w mące ze wszystkich stron, nie oszczędzając mąki i rozprowadzamy na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. Na dużym ogniu smażyć nutotenia z obu stron, aż powstanie złoty kolor, następnie przykryć pokrywką i po zmniejszeniu ciepła doprowadzić do pełnej gotowości (potrzeba około 4-5 minut).

nie czekaj, aż ryba ostygnie! Podawaj na stole z dowolnym dodatkiem lub sałatką warzywną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Nototenia Marble - 156   kcal/100g

Podobne przepisy