pieczone namiary

bardzo prosty przepis na danie rybne. Smażony pelengas jest bardzo prosty, a jednocześnie niesamowicie smaczny. Rumiana skórka, soczysta ryba - czego jeszcze potrzebujesz na dobry obiad?
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 43 % 16 g
węglowodany 16 % 6 g
202 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

przede wszystkim rozmrażamy rybę. Jeśli masz szczęście, aby zdobyć świeżą, wypatrosz ją, oczyść z łusek, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój dużą rybę na kawałki, małe można pozostawić w całych tuszach.

w płytkiej misce wymieszaj mąkę z solą i zwiń w niej każdy kawałek ryby.

rozgrzej olej słonecznikowy na patelni z grubym dnem i usmaż rybę z obu stron na złoty kolor.

podawaj gotowe danie na stole ze świeżymi lub gotowanymi warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pelengas - 84   kcal/100g

Podobne przepisy