skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój młodą cukinię wzdłuż na cienkie plasterki.
2. Sól i pozostaw na 10-15 minut.
3. Pokrój ser na małe, cienkie plasterki.
4. Obierz czosnek.
5. Pokrój pomidory w kostkę lub kliny.
6. Do ciasta lekko ubij jajka.
7. Najpierw zwiń język cukinii w mące, a następnie w ubitym jajku.
8. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
9. Smaż języki na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony.
10. Plastry powinny stać się miękkie.
11. Połóż gorącą smażoną cukinię na talerzu, posmaruj majonezem.
12. Z jednej strony połóż kawałek sera, z drugiej kawałek
pomidora. Następnie wyciśnij czosnek na cukinię i połóż garść ziół.
13. Zwiń cukinię, zaczynając od krawędzi, na której leży pomidor.
14. Połóż na talerzu tak, aby krawędź była na górze.
15. Wbij bułkę cukinii wykałaczką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g