terpug smażony na patelni

pachnąca i soczysta, chrupiąca ryba. Spróbuj! Terpug jest bardzo smaczny, szczególnie, jak sądzę, jeśli jest smażony na patelni. Mięso jest soczyste, skórka chrupiąca-po prostu objadanie się! Nie musisz być wielkim miłośnikiem owoców morza, aby spróbować choćby kawałka tego dania. Aromat będzie taki, że wszyscy domownicy uciekną do kuchni w trakcie gotowania)
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 17 % 5 g
166 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Najpierw patroszymy rybę, usuwamy wnętrzności i płetwy, myjemy.
2. Włóż mąkę do osobnego talerza, dodaj do niej sól, pieprz i przyprawy do ryb, wymieszaj.
3. Tuszę kroimy na kawałki, panierujemy każdy kawałek mąki, rozprowadzamy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym.
4. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Następnie dodaj go do ryby, która zdążyła się zrumienić z jednej strony.
5. Gdy kawałki nabiorą złotego koloru, przykryj patelnię pokrywką i, zmniejszając ogień, trzymaj rybę na patelni przez kilka minut, aby była odpowiednio ugotowana w środku.

rozłóż gotowy terpug na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

podawaj rybę na stole na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Terpug - 102   kcal/100g

Podobne przepisy