terpug smażony na patelni
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Najpierw patroszymy rybę, usuwamy wnętrzności i płetwy, myjemy.
2. Włóż mąkę do osobnego talerza, dodaj do niej sól, pieprz i przyprawy do ryb, wymieszaj.
3. Tuszę kroimy na kawałki, panierujemy każdy kawałek mąki, rozprowadzamy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym.
4. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Następnie dodaj go do ryby, która zdążyła się zrumienić z jednej strony.
5. Gdy kawałki nabiorą złotego koloru, przykryj patelnię pokrywką i, zmniejszając ogień, trzymaj rybę na patelni przez kilka minut, aby była odpowiednio ugotowana w środku.
rozłóż gotowy terpug na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
podawaj rybę na stole na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Terpug - 102 kcal/100g