skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania.
Krok 2:
Umyj wątrobę, osusz, usuń folię i pokrój na duże kawałki.
Krok 3:
Przygotuj marynatę: w misce ubij jajko solą, cukrem, sodą i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Krok 4:
Wlać powstałą mieszaninę na kawałki wątroby i pozostawić do marynowania w lodówce na około 2 godziny, można również pozostawić na całą noc.
Krok 5:
Usmaż cebulę obraną i pokrojoną w półpierścienie w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Połóż na talerzu.
Krok 6:
Rozwałkuj każdy marynowany kawałek wątroby w mące kukurydzianej i umieść na rozgrzanej patelni, na której smażono cebulę.
Krok 7:
Dodaj trochę oleju i smaż z obu stron na złoty kolor (3 minuty z każdej strony).
Krok 8:
Gdy wątroba jest równomiernie zrumieniona, posyp ją smażoną cebulą, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Gotowość do sprawdzenia poprzez wycięcie kawałka. Jeśli w środku nie ma różu-gotowe —
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g