pieczona wątroba wołowa w mące kukurydzianej

najsmaczniejszy przepis na wątrobę! Wątroba jest miękka, soczysta, delikatna! Każdy kęs rozpływa się w ustach, miękki, delikatny, aromatyczny, z wyjątkową chrupiącą skórką... to najbardziej udany przepis na smażoną wątrobę, jaki próbowałem! Przygotuj tę wspaniałą wątrobę — nie pożałujesz!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 32 % 9 g
135 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę, osusz, usuń folię i pokrój na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę: w misce ubij jajko solą, cukrem, sodą i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać powstałą mieszaninę na kawałki wątroby i pozostawić do marynowania w lodówce na około 2 godziny, można również pozostawić na całą noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usmaż cebulę obraną i pokrojoną w półpierścienie w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Połóż na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdy marynowany kawałek wątroby w mące kukurydzianej i umieść na rozgrzanej patelni, na której smażono cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę oleju i smaż z obu stron na złoty kolor (3 minuty z każdej strony).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy wątroba jest równomiernie zrumieniona, posyp ją smażoną cebulą, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Gotowość do sprawdzenia poprzez wycięcie kawałka. Jeśli w środku nie ma różu-gotowe —

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy