smażone placki na mleku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki, pozostawić na 15 minut do fermentacji. Wlej mąkę do miski, wlej tam mleko, wlej drożdże, wymieszaj. Pozostaw ciasto na godzinę. Dodaj pozostałą mąkę, sól, jajko, miękkie masło. Zagnieść ciasto. Podziel na kulki. Do nadzienia możesz wziąć dżem. Uformuj placki i natychmiast smaż na złoty kolor na oleju roślinnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g