pieczone płuco na patelni
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
umyj płuca, włóż do głębokiego pojemnika. Teraz płuca należy namoczyć, robię to w ten sposób: napełniam je wodą, przykrywam talerzem o odpowiedniej średnicy na wierzchu i wkładam ładunek (na przykład słoik z wodą). W ten sposób moczymy płuca przez półtorej godziny.
przenieś płuca do rondla, napełnij czystą wodą i gotuj do miękkości (półtorej godziny).
gotowe płuca kroimy na średniej wielkości kawałki, przenosimy je do głębokiej miski. Wlać kawałki lekkiego sosu sojowego, dodać sól i czarny pieprz, wycisnąć czosnek przez prasę. Marynujemy w ten sposób płuca przez 20 minut.
podgrzej patelnię olejem roślinnym. Zanurz kawałki światła w mące i rozłóż na patelni, smaż na złoty kolor.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płuca - 92 kcal/100g
- Płuco wieprzowe - 85 kcal/100g
- Płuco wołowe - 92 kcal/100g
- Płuco cielęce - 90 kcal/100g