smażone płuco na patelni

jeśli lubisz podroby, przygotuj smażone płuco! Pyszne! Aby światło było smaczne, miękkie, delikatne i soczyste, musisz być w stanie prawidłowo ugotować. Ogólnie rzecz biorąc, nie jest to trudne - przekonaj się sam.
ReginaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 39 % 16 g
212 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

umyj płuca, włóż do głębokiego pojemnika. Teraz płuca należy namoczyć, robię to w ten sposób: napełniam je wodą, przykrywam talerzem o odpowiedniej średnicy na wierzchu i wkładam ładunek (na przykład słoik z wodą). W ten sposób moczymy płuca przez półtorej godziny.

przenieś płuca do rondla, napełnij czystą wodą i gotuj do miękkości (półtorej godziny).

gotowe płuca kroimy na średniej wielkości kawałki, przenosimy je do głębokiej miski. Wlać kawałki lekkiego sosu sojowego, dodać sól i czarny pieprz, wycisnąć czosnek przez prasę. Marynujemy w ten sposób płuca przez 20 minut.

podgrzej patelnię olejem roślinnym. Zanurz kawałki światła w mące i rozłóż na patelni, smaż na złoty kolor.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płuca - 92   kcal/100g
  • Płuco wieprzowe - 85   kcal/100g
  • Płuco wołowe - 92   kcal/100g
  • Płuco cielęce - 90   kcal/100g

Podobne przepisy