smażone paluszki krabowe w cieście

Zrób wakacje dla krewnych, ugotuj coś pysznego! Z paluszkami krabowymi w cieście bardzo łatwo jest zadowolić bliskich. Danie przygotowuje się w około 20-30 minut, ale smak jest po prostu niesamowity!
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 51 % 19 g
205 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

1. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek.

2. Wlej mąkę do żółtek, wlej wodę, dokładnie wymieszaj.

3. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Ciasto ma konsystencję podobną do ciasta na naleśniki.

4. Ubij białko za pomocą trzepaczki w bujną pianę, włóż do ciasta, wymieszaj.

5. Każdy patyczek panierujemy w mące, następnie zanurzamy w cieście i smażymy na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.

6. Rozłóż patyczki w cieście na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

można skosztować! Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy