kawior z dorsza smażony w bułce tartej
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Przed gotowaniem kawior należy umyć, włożyć do sita i umyć pod bieżącą wodą.
2. Przenieś na patelnię, sól do smaku i lekko gotuj na biało.
3. Wyjmujemy kawior z patelni i przenosimy go na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
4. W naczyniu rozbijamy jajko, trochę solimy i dodajemy pieprz, lekko ubijamy trzepaczką.
5. kładziemy patelnię na ogniu, wlewamy olej roślinny. Gdy dobrze się rozgrzeje, najpierw zanurz kawior w mieszance jajecznej, a następnie panieruj w bułce tartej. Rozłóż na patelni i smaż na piękny złoty kolor z obu stron.
6. Przenieś na talerz i zalej sokiem z cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kawior z dorsza - 115 kcal/100g