kawior z dorsza smażony w bułce tartej

bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie ze smażonego kawioru z dorsza. Kawior można podawać z przystawką, a także ze świeżymi warzywami. Dobrze sprawdza się sos śmietanowo-czosnkowy z ziołami. Smacznego!
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 17 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 18 % 6 g
183 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

1. Przed gotowaniem kawior należy umyć, włożyć do sita i umyć pod bieżącą wodą.
2. Przenieś na patelnię, sól do smaku i lekko gotuj na biało.
3. Wyjmujemy kawior z patelni i przenosimy go na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
4. W naczyniu rozbijamy jajko, trochę solimy i dodajemy pieprz, lekko ubijamy trzepaczką.
5. kładziemy patelnię na ogniu, wlewamy olej roślinny. Gdy dobrze się rozgrzeje, najpierw zanurz kawior w mieszance jajecznej, a następnie panieruj w bułce tartej. Rozłóż na patelni i smaż na piękny złoty kolor z obu stron.
6. Przenieś na talerz i zalej sokiem z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kawior z dorsza - 115   kcal/100g

Podobne przepisy