smażona Sielawa

przepis na najdelikatniejszą rybę w chrupiącym futrze! Dzięki panierce z mąki kukurydzianej skorupa ryby jest złota i chrupiąca, a mięso pozostaje delikatne i soczyste. Gorąco polecam ten przepis, ryba okazuje się pyszna!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 14 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 38 % 15 g
210 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

1. Oczyszczamy sielawę z łusek, usuwa się ją po prostu. Spłucz i osusz. Ugotujemy całą rybę, aby nie rozpadła się podczas smażenia.
2. Mąka kukurydziana doskonale nadaje się do panierowania, nadaje rybom piękny złoty kolor. Jeśli nie ma mąki kukurydzianej, możesz ją zastąpić mąką pszenną. Wymieszaj mąkę, sól i suche przyprawy. Dobrze panierujemy sielawę w tej mieszaninie.
3. Kładziemy patelnię na ogniu, dobrze ją podgrzewamy i wlewamy olej roślinny. Smaż sielawkę na małym ogniu, gdy jest smażona z jednej strony, ostrożnie odwróć szpatułką na drugą.
4. Rozłóż na ręczniku papierowym, gdy nadmiar oleju spłynie, przenieś na talerz i podawaj z dodatkami lub świeżymi warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Sielawa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy