smażona Sielawa
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyszczamy sielawę z łusek, usuwa się ją po prostu. Spłucz i osusz. Ugotujemy całą rybę, aby nie rozpadła się podczas smażenia.
2. Mąka kukurydziana doskonale nadaje się do panierowania, nadaje rybom piękny złoty kolor. Jeśli nie ma mąki kukurydzianej, możesz ją zastąpić mąką pszenną. Wymieszaj mąkę, sól i suche przyprawy. Dobrze panierujemy sielawę w tej mieszaninie.
3. Kładziemy patelnię na ogniu, dobrze ją podgrzewamy i wlewamy olej roślinny. Smaż sielawkę na małym ogniu, gdy jest smażona z jednej strony, ostrożnie odwróć szpatułką na drugą.
4. Rozłóż na ręczniku papierowym, gdy nadmiar oleju spłynie, przenieś na talerz i podawaj z dodatkami lub świeżymi warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Sielawa - 88 kcal/100g