skład / składniki
metoda gotowania
najpierw ugotujemy mięso:
- moja wieprzowina, osusz ręcznikiem papierowym, włóż do garnka z grubym dnem,
- napełnij mięso wodą, aby było całkowicie pokryte. Należy wlać tyle wody, aby jej poziom był o kilka centymetrów wyższy niż mięso,
- do mięsa dodajemy liście laurowe, czarny mielony pieprz, posiekany czosnek, wszystko mieszamy i stawiamy patelnię na dużym ogniu,
- gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum i gotuj mięso przez 1 godzinę,
- usuń mięso, odcedź bulion. Mięso kładziemy na ruszcie i suszymy przez 2 godziny, po czym kroimy mięso na kawałki o szerokości około 3-4 cm,
- przenosimy mięso do miski, posypujemy solą, mieszamy rękami, aby sól była równomiernie rozprowadzona,
- połóż kawałki mięsa na grillu i poczekaj jeszcze dwie godziny,
- na grubościennej patelni na średnim ogniu rozpuść smalec, który wcześniej trzeba było pokroić na talerze,
- usuwamy skwarki i wkładamy solone kawałki mięsa do rozgrzanego tłuszczu i smażymy z obu stron, aż będą chrupiące.
mięso jest gotowe, przejdź do sosu:
- obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj oba (za pomocą blendera lub ręcznie-na tarce),
- podgrzej patelnię na dużym ogniu wraz z olejem, w którym rozprowadzamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy je, aż będą przezroczyste,
- zawartość rondla zalać bulionem pozostałym po ugotowaniu mięsa i krwią, gotować razem przez 5 minut,
- wlej ocet, nie mieszaj, gotuj wszystko razem przez 2-3 minuty,
- dodaj cukier, sól i czarny pieprz, smakuj,
- polej sosem smażone mięso, udekoruj papryką i podawaj gotowe danie do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal / 100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal / 100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Krew wieprzowa - 216 kcal/100g