Wieprzowina pieczona na smalcu z sosem z krwi

oryginalne danie, które goście docenią! Wieprzowina smażona na smalcu z sosem z krwi nie jest zwykłym daniem, szczególnie to stwierdzenie dotyczy sosu. I nie można go gotować codziennie, ponieważ wśród składników jest taki przysmak jak krew. Okazuje się, że danie jest smaczne i pachnące, dość ostre, trochę pikantne.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

najpierw ugotujemy mięso:

- moja wieprzowina, osusz ręcznikiem papierowym, włóż do garnka z grubym dnem,

- napełnij mięso wodą, aby było całkowicie pokryte. Należy wlać tyle wody, aby jej poziom był o kilka centymetrów wyższy niż mięso,

- do mięsa dodajemy liście laurowe, czarny mielony pieprz, posiekany czosnek, wszystko mieszamy i stawiamy patelnię na dużym ogniu,

- gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum i gotuj mięso przez 1 godzinę,

- usuń mięso, odcedź bulion. Mięso kładziemy na ruszcie i suszymy przez 2 godziny, po czym kroimy mięso na kawałki o szerokości około 3-4 cm,

- przenosimy mięso do miski, posypujemy solą, mieszamy rękami, aby sól była równomiernie rozprowadzona,

- połóż kawałki mięsa na grillu i poczekaj jeszcze dwie godziny,

- na grubościennej patelni na średnim ogniu rozpuść smalec, który wcześniej trzeba było pokroić na talerze,

- usuwamy skwarki i wkładamy solone kawałki mięsa do rozgrzanego tłuszczu i smażymy z obu stron, aż będą chrupiące.

mięso jest gotowe, przejdź do sosu:

- obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj oba (za pomocą blendera lub ręcznie-na tarce),

- podgrzej patelnię na dużym ogniu wraz z olejem, w którym rozprowadzamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy je, aż będą przezroczyste,

- zawartość rondla zalać bulionem pozostałym po ugotowaniu mięsa i krwią, gotować razem przez 5 minut,

- wlej ocet, nie mieszaj, gotuj wszystko razem przez 2-3 minuty,

- dodaj cukier, sól i czarny pieprz, smakuj,

- polej sosem smażone mięso, udekoruj papryką i podawaj gotowe danie do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal / 100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal / 100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Krew wieprzowa - 216   kcal/100g

Podobne przepisy