smażona wobla

Przygotuj swoje zwykłe wobble w wykwintny sposób! Gotuj pięknie i smacznie! Smażona wobla należy do kategorii potraw, które trudno zaskoczyć. Ale jeśli pokażesz trochę wyobraźni, możesz uzyskać naprawdę wykwintne i restauracyjne danie,które nie wstydzi się podawać najbardziej wybrednym gościom.
ZUFAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 26 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 18 % 9 g
262 kcal
IG: 10 / 50 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 15 min

1. Na początek przygotowujemy składniki:

- patroszymy rybę, myjemy i myjemy, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi,

- obierz banany i pokrój je w plasterki,

- myjemy limonki, wyciskamy z nich sok,

- obierz cebulę, a następnie drobno posiekaj,

- obierz ząbki czosnku i posiekaj je, przepuszczając przez prasę (lub możesz użyć drobnej tarki),

- umyj kolendrę i kawałek pieprzu i osusz ręcznikiem.

2. Tak więc składniki są przygotowane, przejdź do marynowania ryb:

- kładziemy woblu na powierzchni do krojenia i wykonujemy poprzeczne nacięcia po obu stronach,

- wymieszaj jedną trzecią czosnku w proszku, przyprawy odpowiednie dla ryb (możesz użyć gotowej mieszanki), kawałek chili, świeże liście kolendry,posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Za pomocą mini blendera zamieniamy składniki w jednorodną pastę. Zasadniczo to samo zrobić ręcznie, po prostu je szlifując,

- przenosimy rybę do miski, wlewamy sok z limonki, a następnie wcieramy ją ze wszystkich stron powstałą pastą, nie zapominając o tarciu ryby w środku i nacięciach,

- pozostaw rybę do marynowania przez 4 godziny.

3. Kiedy czas się skończy, zaczynamy gotować banany:

- podgrzej patelnię olejem roślinnym na dużym ogniu,

- krążki bananów posyp połową pozostałego proszku czosnkowego, równomiernie rozprowadź proszek na bananach, delikatnie je mieszając i uważając, aby ich nie uszkodzić-krążki bananów powinny pozostać nienaruszone, równe i piękne,

- w gotowanym oleju wkładamy krążki bananów, smażymy z obu stron na złoty kolor,

- gotowe banany układamy na ręczniku papierowym złożonym dwukrotnie, aby wchłonąć nadmiar oleju,

- smażone krążki bananów lekko posyp solą do smaku.

4. Podczas smażenia bananów wymieszaj mąkę, zmielony czarny pieprz, pozostały proszek czosnkowy i sól na szerokim płaskim talerzu. W powstałej mieszance mąki zwiń rybę ze wszystkich stron. Umieść patelnię z pozostałym olejem na dużym ogniu, a gdy się zagotuje, usmaż w niej rybę. Gdy jedna strona się zarumieni, Odwróć rybę na drugą stronę. Połóż gotową rybę na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

5. Podawaj rybę do stołu, pięknie serwując ją razem z bananami, dekorując świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal / 100g
  • Wobla suszona - 235   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy