Grillowany ser brie

na wierzchu chrupiąca skórka, w środku delikatna i aromatyczna! Grillowany ser brie to świetna gorąca przekąska, która pasuje do szerokiej gamy napojów. Taki ser można podawać nawet jako drugie danie z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznych ziół. Piękne, smaczne i niezwykłe! Czego jeszcze potrzebujesz, aby zaskoczyć i zachwycić gości? A użycie do panierowania orzechów dodaje smaku i wyrafinowania. Zdecydowanie warto spróbować!
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 11 g
tłuszcze 74 % 43 g
węglowodany 7 % 4 g
465 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Ser brie kroimy w kliny i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.

2. W misce blendera lub robota kuchennego wymieszaj orzechy (możesz wziąć mieszankę do smaku), sezam, drobno posiekany tymianek i sól, posiekaj. Następnie rozłóż mieszaninę na płaskim talerzu.

3. Rozbij jajko w osobnym pojemniku, wymieszaj trochę trzepaczką. Następnie napełnij jajko śmietaną i ubij wszystko razem. Nie trzeba używać sprzętu - wystarczy ręcznie ubić miksturę.

4. Ser wyjmujemy z zamrażarki i panierujemy: najpierw zanurzamy kawałki w ubitej mieszance jajka i śmietany,a następnie zwijamy w mieszance orzechów. Ostrożnie zwiń, lekko naciskając. Powinieneś uzyskać dość grubą skórkę z orzechów i sezamu.

5. Panierowane kawałki sera układamy w plastikowym pojemniku, a następnie zamykamy pokrywką i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ale lepiej jest odłożyć na dłuższy czas, ale nie dłużej niż sześć godzin. Bardzo wygodnie jest przygotować danie z wyprzedzeniem, na przykład rano zrobić puste miejsca, a wieczorem, gdy przyjdą goście, szybko usmażyć ser.

6. Gdy półfabrykaty są dobrze schłodzone, wyjmujemy pojemnik z lodówki i przystępujemy do smażenia. Aby to zrobić, wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem - od dołu powinno być 2,5 cm, umieść na średnim ogniu i dobrze rozgrzej patelnię.

7. Gdy olej się zagotuje, partiami zaczynamy smażyć ser. Smażyć z obu stron na dobry złoty i złoty kolor. Smażone kawałki układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju.

8. Podawaj grillowany ser na stole natychmiast, gdy jest jeszcze ciepły.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser "RAM Brie" - 336   kcal/100g

Podobne przepisy