skład / składniki
metoda gotowania
1. Ser brie kroimy w kliny i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
2. W misce blendera lub robota kuchennego wymieszaj orzechy (możesz wziąć mieszankę do smaku), sezam, drobno posiekany tymianek i sól, posiekaj. Następnie rozłóż mieszaninę na płaskim talerzu.
3. Rozbij jajko w osobnym pojemniku, wymieszaj trochę trzepaczką. Następnie napełnij jajko śmietaną i ubij wszystko razem. Nie trzeba używać sprzętu - wystarczy ręcznie ubić miksturę.
4. Ser wyjmujemy z zamrażarki i panierujemy: najpierw zanurzamy kawałki w ubitej mieszance jajka i śmietany,a następnie zwijamy w mieszance orzechów. Ostrożnie zwiń, lekko naciskając. Powinieneś uzyskać dość grubą skórkę z orzechów i sezamu.
5. Panierowane kawałki sera układamy w plastikowym pojemniku, a następnie zamykamy pokrywką i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ale lepiej jest odłożyć na dłuższy czas, ale nie dłużej niż sześć godzin. Bardzo wygodnie jest przygotować danie z wyprzedzeniem, na przykład rano zrobić puste miejsca, a wieczorem, gdy przyjdą goście, szybko usmażyć ser.
6. Gdy półfabrykaty są dobrze schłodzone, wyjmujemy pojemnik z lodówki i przystępujemy do smażenia. Aby to zrobić, wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem - od dołu powinno być 2,5 cm, umieść na średnim ogniu i dobrze rozgrzej patelnię.
7. Gdy olej się zagotuje, partiami zaczynamy smażyć ser. Smażyć z obu stron na dobry złoty i złoty kolor. Smażone kawałki układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju.
8. Podawaj grillowany ser na stole natychmiast, gdy jest jeszcze ciepły.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser "RAM Brie" - 336 kcal/100g