minóg smażony w marynacie

prawdziwy przysmak! Gotuj-to nie jest trudne i bardzo smaczne! Minóg smażony w marynacie jest popularny nie tylko w Petersburgu i pobliskich regionach. Ten przysmak jest również znany w krajach europejskich, na przykład w Hiszpanii i Francji. Jest to klasyczny przepis na Minoga, który przybył do naszego kraju z krajów bałtyckich. Minóg nie jest dokładnie rybą - ma gęste, a jednocześnie delikatne mięso, całkowicie brakuje łusek i prawie nie ma wnętrzności. Smak marynowanego Minoga jest uważany przez wielu za po prostu pyszny!
anvaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 33 % 6 g
105 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 1 h 30 min

umyj Minoga, włóż do dużego pojemnika i przykryj solą. Zostawiamy je na pół godziny, po czym za pomocą szmatki usuwamy śluz z ciał Minoga. Po prostu zaciskamy go ręką i przeciągamy od ogona do głowy, po czym je myjemy.

głowy można odciąć lub pozostawić. Niektórzy lubią je w smaku. Po odcięciu głów ponownie spłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Minogi praktycznie nie mają wnętrzności, więc nie trzeba ich wypatroszyć. Pokrój Minoga na kawałki o długości 8-10 cm.

przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej sól, czarny pieprz, wymieszaj. W tej mieszaninie dobrze zwiń kawałki Minoga.

na średnim ogniu rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Rozłóż panierowane kawałki Minoga, smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe kawałki układamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Czekamy, aż minogi całkowicie ostygną.

przygotuj marynatę, dla której wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier granulowany, groszek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, liście laurowe. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia, wlewamy ocet, mieszamy i usuwamy marynatę z ognia.

obierz cebulę. Ogórek i marchewkę myjemy, obieramy marchewki. Teraz pokrój ogórek, marchewkę i cebulę w cienkie plasterki. Drobno posiekaj paprykę chili (opcjonalnie).

w wysterylizowanych małych słoikach wkładamy smażone kawałki Minoga, rozprowadzamy kółka warzyw na wierzchu, a następnie zalewamy wszystko marynatą. Zamykamy hermetycznie słoiki i pozostawiamy do ostygnięcia pod kocem w temperaturze pokojowej. Gdy słoiki całkowicie ostygną, wkładamy je do lodówki.

Minogi będą gotowe do spożycia za dwa dni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Minóg - 166   kcal/100g

Podobne przepisy