skład / składniki
metoda gotowania
umyj Minoga, włóż do dużego pojemnika i przykryj solą. Zostawiamy je na pół godziny, po czym za pomocą szmatki usuwamy śluz z ciał Minoga. Po prostu zaciskamy go ręką i przeciągamy od ogona do głowy, po czym je myjemy.
głowy można odciąć lub pozostawić. Niektórzy lubią je w smaku. Po odcięciu głów ponownie spłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Minogi praktycznie nie mają wnętrzności, więc nie trzeba ich wypatroszyć. Pokrój Minoga na kawałki o długości 8-10 cm.
przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej sól, czarny pieprz, wymieszaj. W tej mieszaninie dobrze zwiń kawałki Minoga.
na średnim ogniu rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Rozłóż panierowane kawałki Minoga, smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe kawałki układamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Czekamy, aż minogi całkowicie ostygną.
przygotuj marynatę, dla której wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier granulowany, groszek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, liście laurowe. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia, wlewamy ocet, mieszamy i usuwamy marynatę z ognia.
obierz cebulę. Ogórek i marchewkę myjemy, obieramy marchewki. Teraz pokrój ogórek, marchewkę i cebulę w cienkie plasterki. Drobno posiekaj paprykę chili (opcjonalnie).
w wysterylizowanych małych słoikach wkładamy smażone kawałki Minoga, rozprowadzamy kółka warzyw na wierzchu, a następnie zalewamy wszystko marynatą. Zamykamy hermetycznie słoiki i pozostawiamy do ostygnięcia pod kocem w temperaturze pokojowej. Gdy słoiki całkowicie ostygną, wkładamy je do lodówki.
Minogi będą gotowe do spożycia za dwa dni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Minóg - 166 kcal/100g