ostrobok smażony

Smażona ryba jest zawsze pyszna i wcale nie jest trudna! Smażony ostrobok posłuży jako wspaniały obiad dla całej rodziny. Ryba nie ma wielu małych kości, więc można ją bezpiecznie podawać dzieciom w wieku szkolnym. Możesz podawać smażoną ostroboka z puree ziemniaczanym, sosem pomidorowym, warzywami. Chrupiąca skórka o lekkim smaku czosnku nie pozostawi nikogo obojętnym!
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 16 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 19 % 6 g
176 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

każdy rodzaj ryby jest czymś wyjątkowym, na tym polega piękno owoców morza. Oznacza to, że każdy rodzaj ma swoje własne niuanse gotowania, fakt ten należy wziąć pod uwagę iw żadnym wypadku nie należy go ignorować.

co do ostroboka to ryba, która charakteryzuje się szybkim rytmem życia. Z tego powodu jego mięso praktycznie nie zawiera tłuszczu i jest uważane za dietetyczne. Ta ryba jest bogata w wiele witamin i pierwiastków śladowych, których organizm ludzki tak bardzo potrzebuje.

ostrobok jest sprzedawany świeży i zamrożony. Bez względu na to, w jakiej formie go kupiliśmy, nadaje się do smażenia. Oczywiście świeża ryba jest idealna, ale mrożona też się sprawdzi. Przejdźmy więc bezpośrednio do procesu gotowania.

jeśli ostrobok jest zamrożony, należy go rozmrozić. Najlepiej to zrobić bez uciekania się do urządzeń kuchennych. Po prostu połóż rybę na powierzchni roboczej i pozwól jej rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Jest też dobra opcja: wieczorem przenieś ostroboka z zamrażarki do lodówki. Do rana się rozmrozi.

1. Tak więc patroszymy przygotowaną rybę: za pomocą nożyczek wykonujemy nacięcie na brzuchu, czyścimy wnętrze. Robimy to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić tuszy, a w gotowej formie wyglądały na całe i apetyczne.

2. Następnie umyj rybę, pozwól jej wyschnąć. Aby zaoszczędzić czas, możesz osuszyć ostroboka ręcznikami papierowymi.

3. Posolić suszone tusze, posypać sokiem z cytryny. Pozostaw do marynowania na godzinę.

4. Wlej mąkę do płaskiego talerza, wlej tutaj zmielone nasiona kolendry. Mieszać. Panierujemy ostroboka w powstałej mieszaninie.

5. Obierz czosnek, pokrój na talerze. Wlej olej roślinny na patelnię, tutaj również rozłóż posiekany czosnek.

6. Wysyłamy patelnię do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, czosnek zacznie smakować. Włóż rybę do pachnącego oleju, smaż z obu stron na złoty kolor. Nie musisz przykrywać patelni pokrywką podczas smażenia.

podawaj ryby na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ostrobok - 114   kcal/100g

Podobne przepisy