skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć gromadnik na patelni? Przygotuj składniki. Rozmrozić rybę, jeśli została zamrożona. Lepiej robić to naturalnie, w temperaturze pokojowej. Lub przenosząc rybę z zamrażarki na dolną półkę lodówki.
Krok 2:
Jeśli w ogóle nie masz czasu, usmaż gromadnik, nie podrzucając go. Jednak obrana ryba okaże się znacznie smaczniejsza.
Krok 3:
Wytnij brzuch ryby, usuń wnętrzności i czarny film ze ścian, odetnij głowę. Dokładnie opłucz tusze pod bieżącą wodą.
Krok 4:
Połóż gromadnik na talerzu, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp posiekanym świeżym koperkiem. Taka marynata wystarczy, aby pozbyć się specyficznego rybnego zapachu. I możesz po prostu położyć posiekaną cebulę na rybie, jest to również pochłaniacz różnych zapachów. Pozostaw gromadnik w tej formie na 20 minut. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w pierścienie lub połówki pierścieni.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, włącz średni ogień. Połóż przygotowaną rybę i cebulę na rozgrzanym oleju. Aby gromadnik był soczysty i delikatny, wystarczy smażyć go przez 3 minuty z każdej strony. Jeśli chcesz, aby gromadnik okazał się złotobrązowy, wydłuż czas smażenia do 5-6 minut.
Krok 6:
Danie jest gotowe. Podawaj smażony gromadnik na gorąco do stołu, opcjonalnie z dodatkami, świeżymi warzywami lub po prostu z chlebem. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g