gromadnik smażony na patelni z cebulą

Prosty, budżetowy, w pośpiechu, najsmaczniejszy! Smażony gromadnik to popularne danie, ta ryba zawsze była niedroga i nie droga. Jednak podczas smażenia gromadnik wydziela specyficzny zapach, który powoduje, że wielu odmawia jego gotowania. Jeśli odpowiednio przygotujesz rybę, możesz tego uniknąć.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 14 % 3 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć gromadnik na patelni? Przygotuj składniki. Rozmrozić rybę, jeśli została zamrożona. Lepiej robić to naturalnie, w temperaturze pokojowej. Lub przenosząc rybę z zamrażarki na dolną półkę lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli w ogóle nie masz czasu, usmaż gromadnik, nie podrzucając go. Jednak obrana ryba okaże się znacznie smaczniejsza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wytnij brzuch ryby, usuń wnętrzności i czarny film ze ścian, odetnij głowę. Dokładnie opłucz tusze pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż gromadnik na talerzu, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp posiekanym świeżym koperkiem. Taka marynata wystarczy, aby pozbyć się specyficznego rybnego zapachu. I możesz po prostu położyć posiekaną cebulę na rybie, jest to również pochłaniacz różnych zapachów. Pozostaw gromadnik w tej formie na 20 minut. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w pierścienie lub połówki pierścieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, włącz średni ogień. Połóż przygotowaną rybę i cebulę na rozgrzanym oleju. Aby gromadnik był soczysty i delikatny, wystarczy smażyć go przez 3 minuty z każdej strony. Jeśli chcesz, aby gromadnik okazał się złotobrązowy, wydłuż czas smażenia do 5-6 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Danie jest gotowe. Podawaj smażony gromadnik na gorąco do stołu, opcjonalnie z dodatkami, świeżymi warzywami lub po prostu z chlebem. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy