Golec smażony

szybko, nawet na wakacje i bardzo przydatne. Oprócz niesamowitego smaku ryba char ma mnóstwo przydatnych i odżywczych właściwości. Zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, E, K i PP, a także minerały - magnez, cynk, żelazo, mangan, sód, wapń, potas, miedź i selen. W rybach kwasy tłuszczowe omega-3-zapewniają zwiększoną odporność. Ponadto te kwasy tłuszczowe są w stanie niezawodnie chronić przed zawałem, zapobiegając tworzeniu się skrzepów krwi i skrzepów krwi.
martynov2021Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 15 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 28 % 13 g
284 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

Smażona ryba może nie wszystkim się podoba, ktoś woli przeżuć kawałek mięsa. Ale Golec (zgadzam się, że nie gotowałeś go często) smażony w ten sposób, w obfitości oleju, jak te chebureki, nadaje się na każde wakacje, naprawdę dekorując stół i jest przydatny na śniadanie, obiad i kolację, jak to konieczne.
tak, a gotowanie nie jest trudne. Chyba że jest śliski. A więc Golec.

1 Jeśli char jest zamrożony - całkowicie rozmrozić.Tutaj nie musisz się spieszyć. Łatwiej kości wyjdą z fileta z grzbietem.
2. Dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą, usuwając niepotrzebny zapach. Ryba, choć czerwona, wpada do rzeki z Morza.
3. Odcinam głowę i ogon (na uchu - smak nie ustępuje uchu łososia). Wykonuję dwa nacięcia wzdłuż grzbietu i wycinam grzbiet. Dostaję dwie warstwy.
4. W zależności od wielkości ryby kroję te warstwy na cztery lub sześć dobrych porcji. Duży kawałek jest smaczniejszy i bardziej soczysty po usmażeniu.
5. Sól i pieprz zmielony czarny pieprz. Oczywiście do smaku możesz również użyć mieszanki pieprzu-czarnego, białego, zielonego, różowego.
6. Zwijam mąkę. I tutaj nie bądź chciwy. Char nie jest tak gruby, gdy jest smażony w mące, nie wysycha.
7. Smaż na średnim ogniu przez trzy minuty od strony łusek, a następnie odwróć na drugą stronę i jeszcze dwie minuty, aż będą apetyczne skórki, nie więcej. Pięć minut wystarczy do gotowości.
można ozdobić zieloną cebulą.
jest spożywany bez dekoracji natychmiast na gorące, Nie schłodzone kawałki.
jeśli podajesz, to z czymkolwiek-od sufletu ziemniaczanego lub smażonych ziemniaków lub frytek, po kaszę gryczaną, kiszoną kapustę, po prostu ze świeżymi lub słonymi ogórkami. Fantazjuj, spróbuj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy