pieczone strzały czosnku na zimę

pachnące, smaczne, pikantne! Warto gotować! Pieczone strzały czosnkowe na zimę są bardzo łatwe do przygotowania! Zasadniczo są natychmiast gotowe do podania, ale można je przechowywać przez długi czas - przez całą jesień i zimę, a nawet wiosnę. Aby to zrobić, obrabiany przedmiot będzie musiał zostać wysterylizowany. Możesz podawać smażone strzały czosnkowe jako przystawkę lub dodatek do dania głównego - mięsa, warzyw, prawie każdego przystawki.
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 27 % 11 g
węglowodany 59 % 24 g
198 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby przygotować ten przedmiot, musisz wybrać młode strzały czosnku. Myjemy je pod bieżącą wodą, a następnie suszymy czystym ręcznikiem. Następnie strzałki można pokroić na długie kawałki o długości 5-6-7 cm, ale można je pozostawić jako całość jak na zdjęciu. Ta ostatnia opcja jest bardziej interesująca w wyglądzie gotowego dania.

wlej olej roślinny na dużą głęboką patelnię, podgrzej go na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego strzały czosnku. Smażyć je do miękkości, od czasu do czasu mieszając drewnianą szpatułką.

gdy strzałki zmiękną, zalej je esencją octu, dobrze wymieszaj i przygotuj strzałki przez kolejne 5 minut. Smakujemy i, jeśli to konieczne (jeśli chcesz być bardziej kwaśny), dodajemy więcej esencji octowej.

obierz ząbki czosnku z łuski, wyciśnij je przez prasę, dodaj do strzałek. Wlej przyprawy, sól, cukier, wymieszaj, gotuj przez pół minuty i ponownie smakuj. Dodaj więcej cukru, soli lub przypraw, jeśli wydaje się, że to za mało.

teraz zwiększamy ciepło i gotujemy strzały, aż nadmiar płynu wyparuje. Powinien pozostać tylko olej z przyprawami. Przygotowujemy sterylne słoiki i pokrywki. Sterylizujemy je w dowolny dogodny sposób. Włóż gorące strzały czosnku do słoików, wlej olej z patelni, przykryj pokrywkami.

umieść słoiki ze strzałkami czosnku w dużym garnku z ręcznikiem położonym na dnie. Napełnij wodą, aby dotarła do ramion puszek. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, po czym sterylizujemy słoiki przez 10 minut.

po puszce zwijamy pokrywki, czekamy na całkowite ochłodzenie i odkładamy na stałe miejsce przechowywania w chłodzie (lodówka lub Piwnica).

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy