flądra smażona w cieście

Ta przepyszna chrupiąca ryba z pewnością ci się spodoba! Flądra smażona w cieście według tego przepisu jest soczysta i bardzo delikatna w środku, ze złotą chrupiącą skórką na zewnątrz. Taka apetyczna ryba z pewnością spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jako dodatek do smażonej flądry można podawać świeże warzywa, gotowany ryż lub pieczone ziemniaki. I koniecznie sos tatarski - jest bardzo smaczny!
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 33 % 13 g
212 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przede wszystkim należy dokładnie wypłukać rybę z mułu lub innego brudu pod bieżącą wodą. Do smażenia użyjemy tylko części polędwicy, więc możesz od razu kupić tylko ją w sklepie lub samemu wyciąć tuszę ryby, odcinając płetwy, ogon, głowę i zrywając skórę z flądry. Dla wygody Duży filet rybny można przeciąć na pół. Następnie natrzyj rybę solą morską i czarnym świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony.

aby ryba w środku była soczysta i delikatna, usmażymy ją w cieście. W przyszłości ciasto pomoże rybom nie stracić soczystości i miękkości. W ten sposób smażony filet rybny tworzy apetyczną chrupiącą skórkę, dzięki czemu jest jeszcze bardziej atrakcyjny i smaczniejszy.

tak więc bezpośrednio w pobliżu pieca (aby wygodniej było pracować) konieczne jest ułożenie trzech talerzy lub misek. W jednym wlać mąkę pszenną. Na innym talerzu rozbij jajko kurze, dodaj trochę wody o temperaturze pokojowej i ubij całą powstałą mieszaninę trzepaczką. Na trzecim talerzu wlać bułkę tartą.

wlej olej roślinny na dużą patelnię i podgrzej do pożądanej temperatury (możesz to sprawdzić za pomocą bułki tartej - powinna skwierczeć w oleju).

przyprawione filety rybne najpierw zanurzamy w talerzu z mąką i zwijamy ze wszystkich stron. Następnie zanurz rybę w mieszance jajecznej, a następnie w talerzu z bułką tartą. W takim przypadku należy zwrócić uwagę na to, aby każdy kawałek ze wszystkich stron był równomiernie pokryty ciastem.

panierowane kawałki ryby umieścić na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż utworzy się złotobrązowa skorupa.

ułóż gotową smażoną w cieście flądrę na talerzu i podawaj z sosem tatarskim, plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy