skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim należy dokładnie wypłukać rybę z mułu lub innego brudu pod bieżącą wodą. Do smażenia użyjemy tylko części polędwicy, więc możesz od razu kupić tylko ją w sklepie lub samemu wyciąć tuszę ryby, odcinając płetwy, ogon, głowę i zrywając skórę z flądry. Dla wygody Duży filet rybny można przeciąć na pół. Następnie natrzyj rybę solą morską i czarnym świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony.
aby ryba w środku była soczysta i delikatna, usmażymy ją w cieście. W przyszłości ciasto pomoże rybom nie stracić soczystości i miękkości. W ten sposób smażony filet rybny tworzy apetyczną chrupiącą skórkę, dzięki czemu jest jeszcze bardziej atrakcyjny i smaczniejszy.
tak więc bezpośrednio w pobliżu pieca (aby wygodniej było pracować) konieczne jest ułożenie trzech talerzy lub misek. W jednym wlać mąkę pszenną. Na innym talerzu rozbij jajko kurze, dodaj trochę wody o temperaturze pokojowej i ubij całą powstałą mieszaninę trzepaczką. Na trzecim talerzu wlać bułkę tartą.
wlej olej roślinny na dużą patelnię i podgrzej do pożądanej temperatury (możesz to sprawdzić za pomocą bułki tartej - powinna skwierczeć w oleju).
przyprawione filety rybne najpierw zanurzamy w talerzu z mąką i zwijamy ze wszystkich stron. Następnie zanurz rybę w mieszance jajecznej, a następnie w talerzu z bułką tartą. W takim przypadku należy zwrócić uwagę na to, aby każdy kawałek ze wszystkich stron był równomiernie pokryty ciastem.
panierowane kawałki ryby umieścić na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż utworzy się złotobrązowa skorupa.
ułóż gotową smażoną w cieście flądrę na talerzu i podawaj z sosem tatarskim, plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g