flądra pieczona w całości

bardzo smaczna i chuda ryba dla całej rodziny! Flądra smażona w całości to wspaniały kulinarny pomysł na obfity i pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie go wcale nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Jako dodatek możesz zaoferować gotowany ryż, pieczone ziemniaki lub obfitą sałatkę ze świeżymi warzywami. Ryba okazuje się bardzo smaczna, delikatna i soczysta.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 17 % 5 g
174 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

flądrę dokładnie spłukujemy wodą z ewentualnego brudu i pozostałości mułu, osusz tusze ręcznikami papierowymi. Następnie musisz położyć rybę na desce do krojenia oczami i ciemną stroną do góry, lekko zeskrobać skórę nożem (praktycznie nie ma łusek) i odciąć prawą płetwę. Oczyść stamtąd jelita i inne narządy wewnętrzne, starając się nie zmiażdżyć pęcherzyka żółciowego - w przeciwnym razie ryba będzie gorzka. Następnie ponownie dokładnie spłucz flądrę. Należy to zrobić z każdą rybą osobno.

w małej misce wymieszaj sok z cytryny, musztardę, oliwę z oliwek, sól morską i czarny świeżo zmielony pieprz. Dobrze ubij mieszaninę. Możesz dodać inne przyprawy, które pasują do ryb.

następnie włóż pokrojone i obrane tusze flądry do dużej głębokiej miski i polej je przygotowanym sosem z soku z cytryny, musztardy, oliwy z oliwek i przypraw. Pozostaw rybę do marynowania przez około 20 minut. W tym czasie zostanie nasycony przyprawami, zniknie specyficzny zapach.

wlej mąkę do dużego szerokiego talerza (cała tusza rybna powinna się w nim zmieścić) i wyrównaj ją na całej powierzchni naczyń. Po marynowaniu flądry wyjmujemy ją z marynaty i strząsamy nadmiar mieszanki. Następnie lekko zwiń go w mąkę-dzięki temu ryba będzie gęstsza, bardziej soczysta w środku i nie pozwoli jej przykleić się do dna patelni.

przygotuj dużą patelnię z grubym, nieprzywierającym dnem. Postaw go na średnim ogniu, wlej olej roślinny i podgrzej. Rozłóż tusze flądry na patelni i smaż rybę przez 5-6 minut z każdej strony, aż uzyskasz apetyczny złoty kolor.

Przenieś smażone tusze flądry na talerz i podawaj. Podczas serwowania udekoruj rybę posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy