suszona kapusta morska pieczona

egzotyczne danie bogate w jod. Gotuj dla rodziny! Suszona kapusta morska smażona to danie, które wymaga specjalnego przygotowania przed gotowaniem. Dobre mycie, obróbka cieplna i umiarkowana ilość przypraw sprawiają, że produkt niekochany przez wielu jest apetycznym źródłem witamin i jodu, którego brakuje tym, którzy nie mieszkają nad morzem przez cały rok. Możesz podawać kapustę jako sałatkę, urozmaicając w ten sposób domowe menu niezwykłym i zdrowym daniem.
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 24 % 4 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

gotowanie wodorostów zaczynamy od przygotowania. Produkt wymaga dokładnego umycia, ponieważ podczas suszenia między liśćmi mógł pozostać piasek lub małe kamyki. Takie znaleziska mogą zepsuć smak gotowego dania i zaszkodzić zębom.

moczyć kapustę w zimnej wodzie przez 10 minut. W tym czasie liście puchną, a ziarna piasku przyklejone do fałd łatwo się od nich oddalają. Spuść wodę i umyj kapustę pod bieżącą wodą przez kolejne 5-7 minut dla niezawodności. Po tym zbędne zanieczyszczenia nie będą miały ani jednej szansy :)

na patelni rozgrzej olej roślinny, wrzuć do niego biały sezam i posiekany lub przeciśnięty przez prasę czosnek. Pozwól olejowi i przyprawom gotować się trochę na małym ogniu. W tym czasie sezam nabierze karmelowego odcienia, a czosnek nada olejowi swój aromat, uzupełniając smak wodorostów w gotowym naczyniu.

po 5 minutach dodaj kapustę morską. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mimo że pasma kapusty wydają się cienkie, są bardzo gęste i gotują się dość długo. Glony nie zmiękną ani nie zwiędną. Pozostaną sprężyste, lekko chrupiące, więc smażymy odważnie, nie bojąc się w rezultacie owsianki.

po 10 minutach smażenia z okresowym mieszaniem rozłóż kapustę morską na głębokim talerzu, dodaj sól i czarny pieprz. Możesz także, jeśli chcesz, dodać więcej przypraw do swojego gustu. Dobrze wymieszaj.

Udekoruj danie do woli. Doskonałym dodatkiem smakowym będzie drobno posiekana młoda zielona cebula, niezbyt Odczuwalna ze względu na subtelność łodyg, ale doskonale uzupełniająca danie.

podawaj na ciepło lub na zimno jako sałatkę lub dodatek do dania głównego.

smacznego! Piękne i smaczne dania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta morska suszona - 476   kcal/100g

Podobne przepisy