skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie wodorostów zaczynamy od przygotowania. Produkt wymaga dokładnego umycia, ponieważ podczas suszenia między liśćmi mógł pozostać piasek lub małe kamyki. Takie znaleziska mogą zepsuć smak gotowego dania i zaszkodzić zębom.
moczyć kapustę w zimnej wodzie przez 10 minut. W tym czasie liście puchną, a ziarna piasku przyklejone do fałd łatwo się od nich oddalają. Spuść wodę i umyj kapustę pod bieżącą wodą przez kolejne 5-7 minut dla niezawodności. Po tym zbędne zanieczyszczenia nie będą miały ani jednej szansy :)
na patelni rozgrzej olej roślinny, wrzuć do niego biały sezam i posiekany lub przeciśnięty przez prasę czosnek. Pozwól olejowi i przyprawom gotować się trochę na małym ogniu. W tym czasie sezam nabierze karmelowego odcienia, a czosnek nada olejowi swój aromat, uzupełniając smak wodorostów w gotowym naczyniu.
po 5 minutach dodaj kapustę morską. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mimo że pasma kapusty wydają się cienkie, są bardzo gęste i gotują się dość długo. Glony nie zmiękną ani nie zwiędną. Pozostaną sprężyste, lekko chrupiące, więc smażymy odważnie, nie bojąc się w rezultacie owsianki.
po 10 minutach smażenia z okresowym mieszaniem rozłóż kapustę morską na głębokim talerzu, dodaj sól i czarny pieprz. Możesz także, jeśli chcesz, dodać więcej przypraw do swojego gustu. Dobrze wymieszaj.
Udekoruj danie do woli. Doskonałym dodatkiem smakowym będzie drobno posiekana młoda zielona cebula, niezbyt Odczuwalna ze względu na subtelność łodyg, ale doskonale uzupełniająca danie.
podawaj na ciepło lub na zimno jako sałatkę lub dodatek do dania głównego.
smacznego! Piękne i smaczne dania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta morska suszona - 476 kcal/100g