pieczona cukinia z pomidorami i papryką

Wypróbuj nowe danie i ciesz się jego smakiem! Pyszna przystawka z cukinii z pomidorami i papryką, która nie pozostawi nikogo obojętnym i jest idealna jako niezależne danie na wakacje!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
49 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy pyszną przekąskę warzywną, która może być również dodatkiem i przygotowujemy niezbędne do tego produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dwie świeże cukinie w pierścienie o tej samej grubości i włóż do miski, dodaj sól i pieprz do smaku i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Każdy kawałek cukinii panierujemy z obu stron w mące i umieszczamy do smażenia na patelni, podgrzewając ją na kuchence, dodając do smaku oliwę z oliwek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć cukinię na małym ogniu na złoty kolor z obu stron, a następnie włożyć do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój dwa pomidory w kostkę, pokrój wcześniej obraną paprykę w podobną kostkę i grubo posiekaj zieloną cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż warzywa na patelni, dodaj oliwę do smaku i lekko smaż, mieszając szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadal dusimy warzywa przez około siedem minut na małym ogniu, zamykając patelnię pokrywką. Po pięciu do siedmiu minutach dodaj sok z cytryny na patelnię i przykryj warzywa przez kolejne trzy minuty. Dodaj cukinię na patelnię i dobrze wymieszaj warzywa, nadal gotuj na małym ogniu przez kolejne pięć minut, nie zapominając o zamknięciu patelni pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż pyszne danie warzywne na talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp danie sezamem do smaku i podawaj. Smacznego!

pyszne jedzenie zdarza się nie tylko w elitarnych restauracjach, dzięki umiejętnościom, staranności i zaradności można je dość łatwo przygotować w domu. Gotowana duszona cukinia z pomidorami, zieloną cebulą i papryką to wspaniała przekąska i pyszne jedzenie, które może być zarówno przystawką, jak i niezależnym daniem! Oprócz powyższego to niedrogie danie stanie się ozdobą każdego świątecznego stołu.
duszona cukinia jest wygodna, ponieważ przy niskiej zawartości kalorii nadaje objętość każdemu gulaszowi warzywnemu i łatwo przyjmuje smak innych produktów, które są częścią tego dania. Dynia duszona z warzywami jest również idealna na dni postu i postu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy