udka z kurczaka smażone na patelni w sosie warzywnym

bardzo apetyczny, prosty i do tego szybki! Świetny przepis na przygotowanie przepysznego i aromatycznego dania z eleganckim sosem, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznych smażonych udek z kurczaka w sosie warzywnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na każdej udko z kurczaka wykonujemy nacięcia nożem i otwieramy je, aby uzyskać lepsze gotowanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej patelnię na kuchence z dodanym do niej olejem roślinnym do smaku i smaż udka z kurczaka na złoty kolor po obu stronach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i mieszankę papryki do smaku na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój trzy pomidory na cztery części i włóż do wygodnego pojemnika, w którym wcześniej umieszczono pietruszkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój połowę główki cebuli na duże kawałki i dodaj do pojemnika do pomidorów z ziołami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój jedną obraną paprykę na kawałki i dodaj do wspólnego pojemnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj połowę ostrego chili i dodaj do pojemnika do reszty warzyw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól do pojemnika z warzywami z mieszanką papryki do smaku i zmiel blenderem, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyciśnij sześć ząbków czosnku przez prasę i dodaj do pojemnika z sosem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj trochę oleju roślinnego do głębokiej patelni i dobrze go podgrzej, a następnie rozłóż sos warzywny, który gotujemy na wolnym ogniu przez trzydzieści minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmniejszamy piec do niskiej temperatury, obracamy udka kurczaka na patelni i doprowadzamy do gotowości, przykrywając pokrywką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż ugotowany ryż na talerzach, dodaj smażone udka z kurczaka, polej gotowanym sosem i podawaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Miłego gotowania i smacznego!

udka z kurczaka na patelni, w codziennym życiu "nóg Busha" z Lat 90., najpopularniejszym jedzeniem Rosjan. W tym celu nie trzeba było nawet przeprowadzać ankiet socjologicznych, wystarczyło zajrzeć do lodówki dla przeciętnej rodziny statystycznej. To rodzaj dania, które można łatwo i szybko przygotować po powrocie z pracy. Ale nie wystarczy gotować w pośpiechu, ważne jest, aby było pyszne. Przygotowaliśmy dla ciebie taki przepis, że szkoda Ci wyrzucić nawet kości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy