skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Cukinia do takiego dania lepiej jest używać dojrzałości mlecznej, gdy praktycznie nie ma w nich nasion, a skóra jest bardzo delikatna i miękka. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz smażyć cukinię i dość dojrzałą, usuwając z nich skórkę i usuwając rdzeń z nasionami, ale w gotowym naczyniu taka cukinia nie będzie tak smaczna jak młoda. Cukinię myjemy, suszymy na bawełnianych ręcznikach. Odetnij końcówki po obu stronach.
Krok 2:
Cukinię kroimy w plastry o grubości nie większej niż jeden centymetr. Posyp koła cukinii solą i włóż do miski. Następnie odcedź uwolniony sok z naczynia. Wlej mąkę pszenną do talerza i zwiń w niej krążki cukinii. Strząśnij nadmiar mąki z cukinii.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozgrzewamy go. Na rozgrzanym oleju kładziemy ugotowane krążki cukinii. Posyp mielonym pieprzem na wierzch, jeśli chcesz, nie musisz już solić, cukinia nasyciła wystarczającą ilość soli. Smażyć cukinię na średnim ogniu, aż z jednej strony zarumieni się.
Krok 4:
Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Jeśli krążki cukinii są grube i wydaje się, że nie są smażone i będą chrupiące w gotowym naczyniu, patelnię można przykryć pokrywką i trzymać cukinię na patelni przez kilka minut, aby lepiej upiekła się w środku, ale nie przypaliła się na zewnątrz.
Krok 5:
Usuń cukinię z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar oleju wchłonął serwetkę, a cukinia w gotowym naczyniu nie smakowała zbyt tłusto. Robimy to z całą gotowaną cukinią. Posyp gorącą cukinię czosnkiem przepuszczonym przez prasę. Lub dodaj posiekany 1 czosnek do sosu, który podajemy do cukinii. Podajemy smażoną cukinię w mące do stołu, ze śmietaną, majonezem lub innym sosem w razie potrzeby. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g