pieczona młoda cukinia z sosem majonezowo-czosnkowym

Szybkie i smaczne, satysfakcjonujące danie na przekąskę! Z tak wszechstronnego warzywa jak cukinia można przygotować wiele ciekawych i smacznych potraw. Jednym z najpopularniejszych i najprostszych jest smażona cukinia z czosnkiem, okazuje się obfitą i pyszną pikantną przekąską.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 62 % 16 g
węglowodany 31 % 8 g
186 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest przygotować takie danie z cukinii o dojrzałości mlecznej, gdy mają delikatną i cienką skórkę, a rdzeń z nasionami nie jest jeszcze uformowany. Jeśli jednak pod ręką jest tylko Dojrzała cukinia, nie jest to powód, aby odmawiać sobie takiego dania, wystarczy je obrać i pokroić miąższ w pierścienie. Cukinię myjemy, kroimy w cienkie plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli chcesz, aby danie było bardziej satysfakcjonujące i pożywne, możesz użyć ciasta z jajek i mąki do przygotowania lub po prostu zwinąć w mąkę. Ale w tym przypadku danie okazuje się nie tylko bardziej satysfakcjonujące, ale także bardziej kaloryczne. Mąka pochłania więcej oleju, w którym smażymy cukinię, ale okazuje się smaczniejsza, krążki cukinii nabierają chrupiącej skórki. Wlej mąkę pszenną na talerz i zwiń krążki cukinii po obu stronach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Aby danie było bardziej przydatne, olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek. Na rozgrzanym oleju rozłóż krążki cukinii. Sól i pieprz cukinię na patelni do smaku. Smażyć koła cukinii na średnim ogniu z jednej strony na złoty kolor, wystarczy 2-3 minuty, ale zależy to od grubości kręgów cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy się zarumienią, odwróć je na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor i z drugiej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij kółka cukinii z patelni na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar oleju. Następnie przenieś cukinię na talerz do podania. Podczas smażenia cukinii obieramy kilka ząbków czosnku z łuski, przepuszczamy je przez prasę lub pocieramy na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp posiekanym czosnkiem gorącą pieczoną cukinię. Sos majonezowy z majonezu z czosnkiem i świeżymi ziołami jest idealny do tego dania, ale naturalnie zwiększa kaloryczność potrawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp cukinię drobno posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy