skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest przygotować takie danie z cukinii o dojrzałości mlecznej, gdy mają delikatną i cienką skórkę, a rdzeń z nasionami nie jest jeszcze uformowany. Jeśli jednak pod ręką jest tylko Dojrzała cukinia, nie jest to powód, aby odmawiać sobie takiego dania, wystarczy je obrać i pokroić miąższ w pierścienie. Cukinię myjemy, kroimy w cienkie plasterki.
Krok 2:
Jeśli chcesz, aby danie było bardziej satysfakcjonujące i pożywne, możesz użyć ciasta z jajek i mąki do przygotowania lub po prostu zwinąć w mąkę. Ale w tym przypadku danie okazuje się nie tylko bardziej satysfakcjonujące, ale także bardziej kaloryczne. Mąka pochłania więcej oleju, w którym smażymy cukinię, ale okazuje się smaczniejsza, krążki cukinii nabierają chrupiącej skórki. Wlej mąkę pszenną na talerz i zwiń krążki cukinii po obu stronach.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Aby danie było bardziej przydatne, olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek. Na rozgrzanym oleju rozłóż krążki cukinii. Sól i pieprz cukinię na patelni do smaku. Smażyć koła cukinii na średnim ogniu z jednej strony na złoty kolor, wystarczy 2-3 minuty, ale zależy to od grubości kręgów cukinii.
Krok 4:
Kiedy się zarumienią, odwróć je na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor i z drugiej strony.
Krok 5:
Zdejmij kółka cukinii z patelni na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar oleju. Następnie przenieś cukinię na talerz do podania. Podczas smażenia cukinii obieramy kilka ząbków czosnku z łuski, przepuszczamy je przez prasę lub pocieramy na drobnej tarce.
Krok 6:
Posyp posiekanym czosnkiem gorącą pieczoną cukinię. Sos majonezowy z majonezu z czosnkiem i świeżymi ziołami jest idealny do tego dania, ale naturalnie zwiększa kaloryczność potrawy.
Krok 7:
Posyp cukinię drobno posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g