placki mięsne smażone na patelni Posikunchiki

natychmiast zakochasz się w tych uralskich pasztecikach! Ich smak jest niezapomniany! Dzięki swojej nazwie ciasta Ural wywołują uśmiech na wszystkich. Dlaczego Posikunchiki? A ponieważ są tak soczyste w środku, że podczas gryzienia są pisane (sikane). Kolejną różnicą w stosunku do zwykłych ciast są rozmiary. Posikunchik wystarczy na dwa kęsy, wielkości-pierogi i smaku-chebureki. Oto taka krótka charakterystyka uralskich ciast Posikunchikov. Jeśli jesteś na diecie, nie radzę ci ich gotować, w przeciwnym razie natychmiast się z niej wyrwij. I przygotowuje się to pyszne-po prostu brzydko-ciasto, mięso mielone, modelowanie i pieczenie.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 44 % 23 g
312 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. Wymieszaj mąkę, jajka, śmietanę, wodę, sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie nadzienia. Wymieszaj mięso mielone, cebulę startą lub zmiażdżoną blenderem, mleko, sól, pieprz, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z ciasta zwijamy kiełbaski i kroimy na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp stół mąką i rozwałkuj tortillę, niezbyt cienko, aby płyn z mięsa mielonego nie wyciekł podczas smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze ściśnij krawędzie, jak pierogi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ściśnij krawędzie przegrzebkiem-jest to znak firmowy ciast uralskich.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż placki z obu stron na małym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć delikatnie, aby nie przebić pasztecika, w przeciwnym razie płyn wyleje się z nadzienia i rozpryskuje się rozgrzany do czerwoności olej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe placki podawane są na gorąco z dressingiem musztardowym, octem i solą lub dressingiem kefirowo-czosnkowym, bulionem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy