pieczone zielone pomidory

proste, szybkie w przygotowaniu danie z zielonych pomidorów! Smażone zielone pomidory nie są popularnym daniem w Rosji, ale są tradycyjnym amerykańskim śniadaniem. Może być podawany z jajecznicą z boczkiem lub jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka lub innego dania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 53 % 10 g
112 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Istnieje wiele odmian smażenia zielonych pomidorów. Można je smażyć w cieście, z czosnkiem, sosem lub po prostu panierować. Ponieważ zielone pomidory zawierają taką solaninę-substancję, która nie jest nieszkodliwa dla ludzkiego ciała, lepiej jest używać owoców nie ciemnozielonych, ale tych, które stały się już trochę brązowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomidory, pokrój w plastry o grubości nie większej niż jeden centymetr. Ponieważ zielone pomidory są dość gęste, nie jest to trudne. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę pszenną do talerza. Jeśli masz czas, pragnienie, możesz zrobić ciasto do smażenia pomidorów, ubijając śmietanę z jajkiem i mąką. Ale w tej wersji przekąska okaże się oczywiście znacznie bardziej kaloryczna. Obtocz każde kółko pomidora z obu stron w mące i wyślij na rozgrzany olej na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory na patelni pieprzem i solą do smaku. Smaż warzywa na średnim ogniu przez 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć i trzymaj je w ogniu przez kolejne kilka minut, aż powstanie złoty kolor. Usuń pomidory z patelni na talerz z papierową serwetką, aby nadmiar oleju wchłonął papier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś pomidory na talerz do podania i podawaj z sosem, majonezem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

pomimo niezwykłego i przyjemnego smaku smażonych zielonych pomidorów, takie danie nadal nie powinno być często włączane do menu lub lepiej jest całkowicie odmówić problemów ze stawami, trzustką, dną moczanową, kamicą żółciową. Jednak zielone pomidory zawierają wiele składników odżywczych, takich jak miedź, aluminium, kwas askorbinowy, potas, omega-3, omega-6, omega-9, kwas glutaminowy i wiele innych. Oprócz składników odżywczych zielone owoce zawierają niebezpieczną dla zdrowia substancję solaninę, która może powodować duże ilości zatrucia. Jednak podczas obróbki cieplnej uważa się, że takie właściwości są niwelowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy