skład / składniki
metoda gotowania
posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tekrze, wymieszaj, ale nie zmiksuj! Wlej olej roślinny na patelnię,podpal. Włóż drobno posiekaną cebulę, smaż ją, aż będzie przezroczysta. Rozłóż marchewki z kapustą i smaż na złote krawędzie kapusty (na dużym ogniu), około pięciu minut. Najpierw pozwól kapuście ostygnąć, a dopiero potem sól. Dodaj (niekoniecznie) gotowane jajka do gotowego nadzienia.
robimy drugie wypełnienie. Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy wodę i cukier granulowany, mieszamy. Dusić przez pięć minut na małym ogniu, nie zapomnij mieszać. Niech nadzienie ostygnie, w razie potrzeby dodaj orzechy, rodzynki lub cynamon.
teraz przejdźmy do testu. Wlej sodę, sól i zimny kefir do głębokiego naczynia, wymieszaj. Pozostaw na kilka minut, aż pojawi się piana. Wlać przesianą mąkę, zagnieść ciasto, okaże się miękkie. Rozłóż go na powierzchni posypanej mąką. Podziel na 6 części. Zwiń każdy kawałek w kulkę, spłaszcz i zwiń w kwadrat o grubości 3-5 mm, jak pierogi. Podziel każde nadzienie na trzy części. Na 3 kwadraty połóż nadzienie kapusty na środku, na pozostałych 3-jabłko. Uszczypnij placki w formie koperty.
smażyć w oleju roślinnym, aż będzie ugotowany z obu stron.
w razie potrzeby możesz upiec placki w piekarniku. Aby to zrobić: przykryj blachę do pieczenia folią lub pergaminem, rozłóż ciasta, posmaruj je wodą pitną za pomocą specjalnego pędzla do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, piecz placki przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 15 minut,aż się zarumienią. Posmaruj gotowe placki masłem lub olejem roślinnym, ułóż je jeden na drugim, przykryj pergaminem lub folią, aby nasiąkły parą i stały się bardziej miękkie. Następnie można je bezpiecznie podać do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g