placki z dwoma nadzieniami na kefirze bez drożdży smażone

smażone placki bez drożdży-proste, smaczne i satysfakcjonujące! Ciasta-zawsze satysfakcjonujące i przyjemne!
KiraMirAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 75 % 24 g
146 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tekrze, wymieszaj, ale nie zmiksuj! Wlej olej roślinny na patelnię,podpal. Włóż drobno posiekaną cebulę, smaż ją, aż będzie przezroczysta. Rozłóż marchewki z kapustą i smaż na złote krawędzie kapusty (na dużym ogniu), około pięciu minut. Najpierw pozwól kapuście ostygnąć, a dopiero potem sól. Dodaj (niekoniecznie) gotowane jajka do gotowego nadzienia.
robimy drugie wypełnienie. Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy wodę i cukier granulowany, mieszamy. Dusić przez pięć minut na małym ogniu, nie zapomnij mieszać. Niech nadzienie ostygnie, w razie potrzeby dodaj orzechy, rodzynki lub cynamon.
teraz przejdźmy do testu. Wlej sodę, sól i zimny kefir do głębokiego naczynia, wymieszaj. Pozostaw na kilka minut, aż pojawi się piana. Wlać przesianą mąkę, zagnieść ciasto, okaże się miękkie. Rozłóż go na powierzchni posypanej mąką. Podziel na 6 części. Zwiń każdy kawałek w kulkę, spłaszcz i zwiń w kwadrat o grubości 3-5 mm, jak pierogi. Podziel każde nadzienie na trzy części. Na 3 kwadraty połóż nadzienie kapusty na środku, na pozostałych 3-jabłko. Uszczypnij placki w formie koperty.

smażyć w oleju roślinnym, aż będzie ugotowany z obu stron.

w razie potrzeby możesz upiec placki w piekarniku. Aby to zrobić: przykryj blachę do pieczenia folią lub pergaminem, rozłóż ciasta, posmaruj je wodą pitną za pomocą specjalnego pędzla do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, piecz placki przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 15 minut,aż się zarumienią. Posmaruj gotowe placki masłem lub olejem roślinnym, ułóż je jeden na drugim, przykryj pergaminem lub folią, aby nasiąkły parą i stały się bardziej miękkie. Następnie można je bezpiecznie podać do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy