skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotuj nadzienie: tłuczone ziemniaki, smażone grzyby, rozgotowane mięso mielone i ryż, smażona kapusta z jajkiem, gęsty dżem... każdy będzie pasował do naszego przepisu kulinarnego. Teraz weź głęboki kubek, wlej do niego kefir i wbij w niego jajko. Sól, wyślij. Dodaj mąkę, ciągle mieszając. Zagniataj ciasto, aż przestanie przylegać do rąk, teraz wlej do niego trochę oleju roślinnego, ponownie wymieszaj i przykryj ręcznikiem przez 10 minut. Gdy ciasto jest oddalone, rozwałkuj je wałkiem do ciasta na cienką warstwę i pokrój w identyczne koła 5-8 cm. średnicy. Możesz uszczypnąć małe kawałki i uformować koła ciasta rękami. Umieść nadzienie na środku każdego koła, mocno ściśnij krawędzie. Wlej olej roślinny na głęboką patelnię, podgrzej i włóż do niej placki szczyptą w dół. Masło powinno pokrywać placki tak mocno, jak to możliwe. Smaży się je szybko, z obu stron, na złoty kolor.
wszystko, twoje jedzenie jest gotowe, możesz z dumą powiedzieć, że zrobiłeś wszystko sam, a nie użyłeś półproduktu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g