skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dzisiaj po prostu smażymy kapustę – bez smalcu, bez mięsa i tak dalej. Po tym wszystkim, teraz-pole postu, który musi przejść godnie…
więc zwykle, gdy olej rozgrzewa się w garnku, najpierw kroję cebulę i pocieram marchewki na grubej tarce. Kiedy nad garnkiem pojawia się dym, wkładam tam cebulę i marchewkę – niech się usmażą. A ja na razie siekam kapustę. Widzę, że cebula i marchewka są gotowe, wkładam tam kapustę (czasami trochę ją zabiorę. Jeśli jest bardzo sztywny). Uwielbiam drobno siekać-wtedy kapusta szybko się gotuje, a jedzenie jej to czysta przyjemność. Najpierw duszę na dużym ogniu, a następnie, gdy się zagotuje, zmniejszam ogień i przykrywam kapustę pokrywką.
kiedy staje się miękki, dodaję pomidora. Pamiętaj, aby posolić pieprz i posypać startym czosnkiem na wierzchu-aromat i smak są niezrównane!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g