pieczona kapusta, pomidory i marchewka na patelni

sekret gotowania chudego smażonego jarmużu jest tutaj! W poście smażona kapusta jest po prostu zbawieniem! Nie wyzdrowieje. Ale jeśli z chlebem, ziemniakami i rybą, okazuje się bardzo satysfakcjonujące i zdrowe jedzenie. Mam wiele przepisów kulinarnych na gotowanie kapusty, ale teraz, w przeddzień Wielkiego Postu, opowiem o tym, jak przygotować to danie, ulubione przez wielu moich znajomych. Nawiasem mówiąc, często przychodząc do mnie, wielu pyta – czy moja kapusta będzie na stole!
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

dzisiaj po prostu smażymy kapustę – bez smalcu, bez mięsa i tak dalej. Po tym wszystkim, teraz-pole postu, który musi przejść godnie…

więc zwykle, gdy olej rozgrzewa się w garnku, najpierw kroję cebulę i pocieram marchewki na grubej tarce. Kiedy nad garnkiem pojawia się dym, wkładam tam cebulę i marchewkę – niech się usmażą. A ja na razie siekam kapustę. Widzę, że cebula i marchewka są gotowe, wkładam tam kapustę (czasami trochę ją zabiorę. Jeśli jest bardzo sztywny). Uwielbiam drobno siekać-wtedy kapusta szybko się gotuje, a jedzenie jej to czysta przyjemność. Najpierw duszę na dużym ogniu, a następnie, gdy się zagotuje, zmniejszam ogień i przykrywam kapustę pokrywką.

kiedy staje się miękki, dodaję pomidora. Pamiętaj, aby posolić pieprz i posypać startym czosnkiem na wierzchu-aromat i smak są niezrównane!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy