kotlety wieprzowe smażone

cudowne, soczyste, aromatyczne kotlety mięsne! Klasyczne kotlety mielone są zwykle smażone na patelni. To proste danie znane wszystkim, ale jednocześnie bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Dzieci uwielbiają kotlety, zwłaszcza jeśli nie mają kawałków cebuli, co jest przewidziane w przepisie. Nawiasem mówiąc, ta cebula nadaje kotletom mięsnym niespotykaną soczystość i delikatność. Dlatego cebulę należy uwzględnić na liście składników, a im więcej, tym lepiej. Chleb można wziąć wczoraj, trochę wysuszony. Nadal moczy się w mleku.
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 41 % 16 g
węglowodany 33 % 13 g
240 kcal
IG: 23 / 31 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

do gotowania kotletów można użyć gotowego zakupionego mięsa mielonego. Ale nadal lepiej nie oszczędzać czasu, ale samemu ugotować mięso mielone. Zajmie to dosłownie 15-20 minut, ale wynik jest tego wart. W przypadku elektrycznej maszynki do mięsa wszystko pójdzie szybciej. Po samodzielnym przygotowaniu mięsa mielonego możesz być pewien jego jakości. Tłuszcz z mięsa można odciąć lub pozostawić, jest to opcjonalne. Lepiej, jeśli olej słonecznikowy jest rafinowany. Możesz jednak wziąć dowolny olej roślinny, nie tylko słonecznikowy. Takie domowe kotlety można bez obaw podawać dzieciom.

1. Więc włóż mieloną wieprzowinę do miski. Miska powinna być wystarczająco głęboka.

2. Obierz cebulę i czosnek. Zmiel warzywa za pomocą blendera na papkę. Jeśli nie ma blendera, możesz zetrzeć go na drobnej tarce lub przejść przez maszynę do mięsa.

3. Włóż kromkę białego chleba do miski, wlej niewielką ilość mleka. Możesz użyć wody zamiast mleka.

4. Następnie wyciskamy chleb rękami z nadmiaru wilgoci i wysyłamy do miski do mięsa mielonego. Tutaj wysyłamy posiekaną cebulę i czosnek.

5. Sól i pieprz masę do smaku, wymieszaj rękami. Bardzo ważne jest, aby dobrze wymieszać mięso mielone, aby kotlety zachowały swój kształt.

6. A teraz formujemy kotlety wilgotnymi rękami, panierujemy je w mące.

7. Smażyć kotlety na oleju słonecznikowym przez 5 minut. Następnie odwróć się na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez kolejne 10 minut.

podawaj kotlety z dowolnym dodatkiem do smaku. Możesz po prostu uzupełnić porcją sałatki ze świeżych warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal / 100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy