smażony ryż tajski z jajkiem, marchewką i zielonym groszkiem

przepyszne i satysfakcjonujące proste danie obiadowe! Przygotuj! Tajski smażony ryż z jajkiem i warzywami to idealne danie na rodzinny obiad, zwłaszcza jeśli z poprzedniego dnia pozostał ugotowany brązowy ryż. Tak, do tego dania lepiej jest używać nie świeżo ugotowanych zbóż, ponieważ będą one zbyt miękkie. Egzotyczny olej można zastąpić dowolnym innym olejem roślinnym, ale najlepiej niezbyt aromatycznym. Ryż okazuje się bardzo smaczny i satysfakcjonujący. W razie potrzeby można go uzupełnić kawałkami mięsa z kurczaka.
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 82 % 46 g
243 kcal
IG: 13 / 87 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

Zacznijmy od obierania cebuli. Następnie pokrój go w małe kostki. Obierz czosnek i posiekaj go prasą lub drobną tarką. Możesz też po prostu drobno posiekać czosnek nożem.

podgrzej patelnię wok na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, dodaj olej szafranowy. Jeśli taki olej nie jest dostępny, można go zastąpić oliwą lub słonecznikiem.

włóż posiekaną cebulę i mrożoną marchewkę i zielony groszek na patelnię. Smażyć wszystko razem przez 4 minuty, ciągle mieszając. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około minutę.

teraz rozsuwamy warzywa na obwodzie patelni, pozostawiając puste miejsce pośrodku, w którym rozbijamy jajko. Dajemy jajku trochę czasu-dosłownie kilka sekund, po czym drewnianą szpatułką szybko mieszamy jajko z warzywami.

teraz nadszedł czas, aby dodać brązowy ryż, który należy wcześniej ugotować i schłodzić. Lepiej-jeden lub dwa dni przed gotowaniem. Ale opcjonalnie możesz po prostu ugotować ryż w ciągu kilku godzin i ostudzić. Jeśli użyjesz gorącego ryżu, będzie on zbyt miękki, a danie w końcu nie wyjdzie tak, jak powinno.

razem z ryżem wlej sos sojowy, dobrze wymieszaj, trzymaj na ogniu przez około minutę. Pamiętaj, aby spróbować i dodać więcej sosu sojowego, jeśli to konieczne, lub po prostu sól.

podawaj ryż na gorąco. Jeśli chcesz, możesz ozdobić gotowe danie pachnącymi świeżymi ziołami-drobno posiekanymi lub całymi gałązkami.

smacznego i pysznego jedzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Brązowy ryż - 331   kcal/100g

Podobne przepisy