skład / składniki
gotowanie krok po kroku
chcę cię nauczyć, jak zrobić wspaniały obiad z smażonego suma. Najważniejsze jest, aby gotować bez błędów i podawać z dodatkami. Wynik przyniesie Ci dużo zabawy! Nawet dziecko może poradzić sobie z przygotowaniem potrawy.
najpierw musisz wypatroszyć, spłukać suma. W następnym kroku pokrój filety lub tusze na porcje, opłucz, osusz i pozwól im solić przez 20 minut. W tym samym czasie możesz zacząć obierać marchewki i cebulę, smażyć cebulę pokrojoną w cienkie paski, dodać cebulę, koncentrat pomidorowy i szklankę wody, zgasić te składniki. Następnie zwiń mąkę suma i usmaż na oleju na średnim ogniu. Połóż sos na gotowym sumie i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Jedzenie jest gotowe do spożycia! Pozostaje tylko ugotować okrągły ryż w osolonej wodzie i położyć go na naczyniu. Jako dodatek możesz użyć nie tylko ryżu, ale także ziemniaków z cebulą itp. Dzięki temu prostemu przepisowi kulinarnemu nauczyłeś się gotować smażonego suma.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sum gotowany - 196 kcal/100g
- Sum - 121 kcal/100g
- Sum świeży - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g