smażony smalec z cebulą bez oleju

soczysty i tłusty smalec z cebulą idealna męska przekąska. Danie jest bardzo proste i przygotowuje się w ciągu kilku minut, potrzebujesz minimum produktów, a jeśli nie masz czasu na przygotowanie przekąski, smalec z cebulą jest idealny.
mila94Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 82 % 37 g
węglowodany 13 % 6 g
356 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

smażony smalec z cebulą gotuje się bardzo szybko. Będziesz potrzebował smalcu wieprzowego, lepiej wziąć smalec z warstwą mięsa, będzie smaczniejszy. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego prostego dania. Smalec to świetna męska przekąska. Delikatny smażony smalec można uzyskać tylko z kawałka miękkiego smalcu, który nie ma twardych żył. Tłuszcz musi być wybrany niezbyt gruby, jeśli jest gruby, oznacza to, że tłuszcz jest stary i lepiej jest wziąć kawałek średniej grubości. Do smażenia smalcu najlepiej wziąć patelnię z grubym dnem.
1. Bierzemy smalec, smażymy smalec na rozgrzanej patelni.Nie ma potrzeby smarowania patelni olejem. Smalec zacznie się smażyć, a podczas smażenia uwolni tłuszcz.
2. Bierzemy dużą cebulę, musisz wziąć cebulę słodkich odmian, a następnie da ciekawy słodki smak smalcu. Obierz cebulę, umyj, pokrój w paski o średniej grubości. Kiedy smalec zacznie się rumienić, Dodaj do niego cebulę. Często mieszaj, ponieważ cebula szybko się smaży i może się przypalić.
3.W ostatnich sekundach smażenia sól i pieprz do smaku.
4. Smalec najlepiej podawać z młodymi ziemniakami i ziołami, czosnek jest również idealny do smalcu. Brązowy chleb będzie bardzo przydatny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy