skład / składniki
metoda gotowania
smażony smalec z cebulą gotuje się bardzo szybko. Będziesz potrzebował smalcu wieprzowego, lepiej wziąć smalec z warstwą mięsa, będzie smaczniejszy. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego prostego dania. Smalec to świetna męska przekąska. Delikatny smażony smalec można uzyskać tylko z kawałka miękkiego smalcu, który nie ma twardych żył. Tłuszcz musi być wybrany niezbyt gruby, jeśli jest gruby, oznacza to, że tłuszcz jest stary i lepiej jest wziąć kawałek średniej grubości. Do smażenia smalcu najlepiej wziąć patelnię z grubym dnem.
1. Bierzemy smalec, smażymy smalec na rozgrzanej patelni.Nie ma potrzeby smarowania patelni olejem. Smalec zacznie się smażyć, a podczas smażenia uwolni tłuszcz.
2. Bierzemy dużą cebulę, musisz wziąć cebulę słodkich odmian, a następnie da ciekawy słodki smak smalcu. Obierz cebulę, umyj, pokrój w paski o średniej grubości. Kiedy smalec zacznie się rumienić, Dodaj do niego cebulę. Często mieszaj, ponieważ cebula szybko się smaży i może się przypalić.
3.W ostatnich sekundach smażenia sól i pieprz do smaku.
4. Smalec najlepiej podawać z młodymi ziemniakami i ziołami, czosnek jest również idealny do smalcu. Brązowy chleb będzie bardzo przydatny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g