pieczone ziemniaki z kapustą i cebulą

szybkie, obfite danie ratujące życie. Czasami przygotowuję takie danie jesienią-ze świeżą soczystą kapustą.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 46 % 11 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

ziemniaki smażone z kapustą to świetne danie na chudy stół, jeśli weźmiesz olej słonecznikowy. Dziś proponuję ugotować to danie na smalcu-otrzymasz wersję męską.
więc przygotuj świeży smalec, świeżą białą kapustę, ziemniaki i cebulę.
1. Pokrój smalec i połóż na rozgrzanej patelni, roztopić go, obracając łopatką.
2. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki w paski, zrób to samo z kapustą - pokrój ją w paski, jak się okaże, niezbyt drobno, aby nie wydzielała soku z wyprzedzeniem.
3. Drobno posiekaj cebulę.
4. Połóż ziemniaki na patelni ze smalcem, zmniejsz ogień do średniego i przykryj pokrywką do połowy ugotowanej (5-7 minut). Ważne jest, aby ziemniaki nie były gotowane, a mianowicie powoli smażone.
5. Dodaj cebulę, kapustę, sól i odwróć na drugą stronę, aby ziemniaki urosły do góry. Ponownie przykryj i kontynuuj smażenie do miękkości.
6. Na koniec zdejmij pokrywkę, delikatnie wymieszaj warzywa, aby wilgoć wyparowała ze wszystkich stron. Podawać z ziołami i sałatką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy