skład / składniki
metoda gotowania
ziemniaki smażone z kapustą to świetne danie na chudy stół, jeśli weźmiesz olej słonecznikowy. Dziś proponuję ugotować to danie na smalcu-otrzymasz wersję męską.
więc przygotuj świeży smalec, świeżą białą kapustę, ziemniaki i cebulę.
1. Pokrój smalec i połóż na rozgrzanej patelni, roztopić go, obracając łopatką.
2. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki w paski, zrób to samo z kapustą - pokrój ją w paski, jak się okaże, niezbyt drobno, aby nie wydzielała soku z wyprzedzeniem.
3. Drobno posiekaj cebulę.
4. Połóż ziemniaki na patelni ze smalcem, zmniejsz ogień do średniego i przykryj pokrywką do połowy ugotowanej (5-7 minut). Ważne jest, aby ziemniaki nie były gotowane, a mianowicie powoli smażone.
5. Dodaj cebulę, kapustę, sól i odwróć na drugą stronę, aby ziemniaki urosły do góry. Ponownie przykryj i kontynuuj smażenie do miękkości.
6. Na koniec zdejmij pokrywkę, delikatnie wymieszaj warzywa, aby wilgoć wyparowała ze wszystkich stron. Podawać z ziołami i sałatką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g


