mintaj smażony z cebulą w majonezie

panierowany mintaj z cebulą-szybki i smaczny! Bardzo proste i smaczne danie z ryb w pośpiechu. Tusze mintaja nie muszą być całkowicie rozmrażane, ale płetwy i ogon należy odciąć. Jeśli tusze są małe i umieszczone na patelni, można je smażyć w całości bez krojenia na kawałki. Cebulę smażymy jednocześnie z rybą, aby stała się miękka i nasyciła rybę aromatem.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 11 % 3 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do smażenia na patelni rozmrażamy zamrożoną tuszę mintaja i usuwamy płetwy i ogon. Na dwie porcje potrzebujemy 400 g ryby, może to być jedna lub dwie tusze, duża cebula, majonez i mąka do panierowania, przyprawy i sól do smaku oraz olej roślinny do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowaną tuszę mintaja kroimy na kawałki w poprzek. Liczba kawałków zależy od wielkości ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój cebulę na pół pierścienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp kawałki mintaja ze wszystkich stron solą i przyprawami, a następnie podgrzej patelnię olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw posmaruj każdy kawałek ryby majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie panierujemy rybę w mące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż panierowane kawałki mintaja na gorącej patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Między kawałkami ryby na patelni układamy pół pierścienia cebuli i smażymy wszystko razem na średnim ogniu przez 7-8 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie odwróć rybę na drugą stronę, delikatnie podnosząc łopatką, aby nie uszkodzić opiekanej Skórki. Gotuj mintaja na otwartej patelni przez kolejne 7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gorące kawałki ryby w smażonej skórce są ostrożnie przenoszone na płaskie naczynie wraz z cebulą i natychmiast podawane. Bardzo smaczna i pachnąca ryba z cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy