skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do smażenia na patelni rozmrażamy zamrożoną tuszę mintaja i usuwamy płetwy i ogon. Na dwie porcje potrzebujemy 400 g ryby, może to być jedna lub dwie tusze, duża cebula, majonez i mąka do panierowania, przyprawy i sól do smaku oraz olej roślinny do smażenia.
Krok 2:
Przygotowaną tuszę mintaja kroimy na kawałki w poprzek. Liczba kawałków zależy od wielkości ryby.
Krok 3:
Następnie pokrój cebulę na pół pierścienia.
Krok 4:
Posyp kawałki mintaja ze wszystkich stron solą i przyprawami, a następnie podgrzej patelnię olejem roślinnym.
Krok 5:
Najpierw posmaruj każdy kawałek ryby majonezem.
Krok 6:
Następnie panierujemy rybę w mące.
Krok 7:
Rozłóż panierowane kawałki mintaja na gorącej patelni.
Krok 8:
Między kawałkami ryby na patelni układamy pół pierścienia cebuli i smażymy wszystko razem na średnim ogniu przez 7-8 minut.
Krok 9:
Następnie odwróć rybę na drugą stronę, delikatnie podnosząc łopatką, aby nie uszkodzić opiekanej Skórki. Gotuj mintaja na otwartej patelni przez kolejne 7 minut.
Krok 10:
Gorące kawałki ryby w smażonej skórce są ostrożnie przenoszone na płaskie naczynie wraz z cebulą i natychmiast podawane. Bardzo smaczna i pachnąca ryba z cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g