Pieczony kurczak z kurkumą i marchewką.

pyszne i satysfakcjonujące danie. Wygląda niecodziennie na stole. Osobliwością tego przepisu na kurczaka jest to, że dzięki naturalnemu barwnikowi kurkumy, curry i marchwi nabiera pięknego pomarańczowo-żółtawego koloru oraz przyjemnej ostrości i słodyczy.
SvetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj małą tuszę kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cięcie tuszy. Nie lubię skórki z kurczaka (należy ją oczyścić z kapsułek z piór i jest bardzo tłusta), więc staram się jak najlepiej ją obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowujemy warzywa i przyprawy. Pokrój marchewki w duże paski, cebulę w kostkę, czosnek w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej niewielką ilość oleju słonecznikowego do gorącej patelni i wrzuć kurczaka, smaż po trochu z obu stron każdego kawałka. Posyp pokruszoną czerwoną papryką, a następnie posiekaną marchewką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po kilku minutach smażenia dodaj cebulę i plasterki czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj nasze pozostałe przyprawy-trochę czarnego pieprzu, kurkumę i curry z trawą cytrynową, sól. Smażyć jeszcze trochę.

dania z kurczaka są smaczne, pożywne, dlatego są często stosowane w żywieniu dzieci i dorosłych, a nawet w żywieniu dietetycznym. Chodzi o to, jakiego kurczaka użyć i jak go ugotować. Najlepiej użyć schłodzonego kurczaka. Nie musisz gonić za wielkością tuszy, najlepiej wziąć średniej wielkości kurczaka. Bardzo duże rozmiary tuszy można osiągnąć poprzez pompowanie antybiotykami.
w podanym przepisie używam małej tuszy z kurczaka, kroję ją, smażymy kawałki na gorącej patelni. Czas opiekania zależy od wielkości kawałków. Dla lepszego smaku i aromatu używam przypraw, w tym kurkumy, marchwi, czosnku.
Wiele osób uwielbia apetyczną chrupiącą skórkę kurczaka. Nie lubię go i staram się go usunąć, ponieważ jest tłusty, dzieci i ogólnie ci, którzy przestrzegają diety, nie są zbyt przydatni. Ale możesz to zostawić. Nie zawsze jest tylko przydatne, czasami chcesz złamać zasady. Tutaj jak kto jest lepszy.
przyprawy można również zmieniać według własnych upodobań. Ale radzę używać kurkumy, jest przydatna i da atrakcyjny kolor.
do dekoracji możesz użyć dowolnego rodzaju zbóż, makaronu lub, tak jak ja, gotowanych ziemniaków i warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy