brokuły smażone na jajkach w cieście

bardzo smaczne i aromatyczne danie ze zdrowych warzyw! Wiele już powiedziano o zaletach potraw warzywnych. Ale przydałoby się jeszcze raz o tym przypomnieć. Zwłaszcza teraz, przed zimą. Kiedy każde danie z warzyw niewątpliwie przypomni gorące lato! Porozmawiamy teraz o popularnym jedzeniu-brokułach w cieście. Myślę, że każda gospodyni domowa z pewnością ma więcej niż jeden przepis kulinarny na jej przygotowanie. Ale zaryzykuję podzielenie się moim.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 50 % 6 g
45 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty źródłowe

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj kapustę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 1 szklankę kefiru do pojemnika

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko mieszamy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć kapustę do durszlaka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Otulamy w cieście

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć na oleju

wiem, że kalafior i brokuły są przygotowywane na różne sposoby-duszone, smażone. Chociaż są szczególnie dobre w cieście. Podzielmy kapustę na małe kwiatostany. Gotuj je w osolonej (lub pieprzowej) wodzie. Następnie wrzuć te gałązki do durszlaka, aby usunąć nadmiar płynu.

gdy kapusta się gotuje, przygotuj ciasto. W tym celu wymieszaj kefir z jajkami. Dodaj do nich sól ,sodę (możesz także proszek do pieczenia) i stopniowo wprowadzaj mąkę. Nawiasem mówiąc, ciasto powinno wyglądać jak ciasto na naleśniki.

następnie ugotowane brokuły wkładamy pojedynczo do ciasta i natychmiast do wrzącego oleju. Nawiasem mówiąc, zamiast kefiru dodaje się piwo i śmietanę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy