skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej 250 ml kefiru do miski.
Krok 2:
Następnie dodaj 0,5 łyżeczki sody. Kefir gasi sodę, ponieważ zawiera kwas, który w reakcji z sodą uwalnia dwutlenek węgla, który przyczynia się do wzrostu ciasta.
Krok 3:
Dodaj 0,5 łyżeczki soli.
Krok 4:
Następnie dodaj 1 łyżkę cukru do mieszanki.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 6:
Następnie wbij 1 jajko kurze do mieszanki.
Krok 7:
Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego. Ponownie dokładnie wymieszaj mieszaninę.
Krok 8:
Przesiej 450 g mąki pszennej do mieszanki. Mąka może potrzebować nieco więcej niż wskazano w przepisie.
Krok 9:
Zagniataj ciasto. Nie wbijaj ciasta zbyt mocno mąką. Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Najpierw możesz wymieszać składniki trzepaczką, a następnie, gdy mąka wchłonie większość płynu, ugniataj rękami. Aby zapobiec przywieraniu ciasta do rąk, możesz nasmarować ręce niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 10:
Posyp miejsce pracy niewielką ilością mąki, rozłóż tam ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części.
Krok 11:
Formujemy kulki z kawałków ciasta.
Krok 12:
Następnie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na tortille o grubości 5-6 mm.
Krok 13:
Na środku każdej tortilli wykonujemy małe nacięcia.
Krok 14:
Smażyć ciasta na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym na średnim ogniu.
Krok 15:
Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy gotowe ciasta z patelni, najlepiej położyć je na papierowym ręczniku kuchennym. Ręcznik papierowy wchłonie nadmiar oleju.
Krok 16:
Bujne tortille na kefirze są gotowe! Możesz podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego!!
rumiane i bardzo smaczne tortille, gotowane na patelni na oleju roślinnym. Ciasta na kefirze są bardzo proste w przygotowaniu, można je zastąpić chlebem, doskonale nadają się do pierwszych dań. Ze względu na sodę i kefir ciasta są bujne i miękkie, zobaczysz to, gdy wyślesz je na patelnię do smażenia. Smażyć ciasta w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym na średnim ogniu. Są smażone dość szybko, dlatego ważne jest, aby obrócić produkty na czas.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g