skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Główne składniki.
Krok 2:

Rozbij jajka do miski i wlej cukier.
Krok 3:

Wymieszaj.
Krok 4:

Przesiej mąkę.
Krok 5:

Partiami dodaj go do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
Krok 6:

Dodaj sodę i osobno-ocet. soda zgaśnie podczas ugniatania i pieczenia, a ciasto będzie porowate. Jeśli natychmiast zgasisz, część kwasu węglowego zostanie utracona w powietrzu. Ciasto będzie gorsze.
Krok 7:

Ugniataj.
Krok 8:

Obierz jabłka.
Krok 9:

Pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem w proszku.
Krok 10:

Wlej jabłka do ciasta.
Krok 11:

Wymieszaj.
Krok 12:

Nasmaruj grubą patelnię olejem.
Krok 13:

Wlej ciasto. Kładziemy na kuchence na małym ogniu, dobrze przykrytym pokrywką. Na wierzchu na ciepło możesz również położyć kilka ręczników (tylko jeśli masz kuchenkę elektryczną, jeśli masz kuchenkę gazową - lepiej nie ryzykować).
Krok 14:

Obserwujemy. Próbujemy wykałaczką. Jeśli spód jest ciemny, a góra jest nieco wilgotna, lepiej odłożyć na bok i owinąć - Góra dotrze.
Krok 15:

Ostudzić, posypać proszkiem i wypić herbatę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g

