skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Główne składniki.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski i wlej cukier.
Krok 3:
Wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę.
Krok 5:
Partiami dodaj go do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj sodę i osobno-ocet. soda zgaśnie podczas ugniatania i pieczenia, a ciasto będzie porowate. Jeśli natychmiast zgasisz, część kwasu węglowego zostanie utracona w powietrzu. Ciasto będzie gorsze.
Krok 7:
Ugniataj.
Krok 8:
Obierz jabłka.
Krok 9:
Pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem w proszku.
Krok 10:
Wlej jabłka do ciasta.
Krok 11:
Wymieszaj.
Krok 12:
Nasmaruj grubą patelnię olejem.
Krok 13:
Wlej ciasto. Kładziemy na kuchence na małym ogniu, dobrze przykrytym pokrywką. Na wierzchu na ciepło możesz również położyć kilka ręczników (tylko jeśli masz kuchenkę elektryczną, jeśli masz kuchenkę gazową - lepiej nie ryzykować).
Krok 14:
Obserwujemy. Próbujemy wykałaczką. Jeśli spód jest ciemny, a góra jest nieco wilgotna, lepiej odłożyć na bok i owinąć - Góra dotrze.
Krok 15:
Ostudzić, posypać proszkiem i wypić herbatę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g