przystawka z pieczonego bakłażana w sosie pomidorowym

wspaniała przekąska na każdy świąteczny stół! Udany przepis na przygotowanie pachnącego i niesamowicie soczystego dania z bakłażanem i ziołami w bogatym sosie pomidorowym, który z pewnością spodoba się wielu i zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
62 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną soczystą przekąskę ze smażonego bakłażana, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój podkładki o grubości od półtora do dwóch centymetrów na dwa kilogramy młodych bakłażanów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż bakłażany pokrojone w krążki w obszernej misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pół łyżki soli do miski z bakłażanem, a następnie do smaku mieszankę czarnej i czerwonej papryki i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, a następnie podgrzej go na kuchence i usmaż pierwszą partię bakłażana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż bakłażany z obu stron na złoty kolor, a następnie przenieś je do głębokiej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj czterysta gramów kopru, pietruszki, bazylii i kolendry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż drobno posiekane warzywa do głębokiej miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj jedną łyżkę cukru do miski z ziołami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej półtorej łyżki soli do miski z ziołami do solenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przełóż przez prasę i dodaj pięć do sześciu ząbków czosnku do miski z ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj do miski z ziołami mieszankę czerwonej i czarnej papryki do smaku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzchu pierwszej warstwy smażonego bakłażana w misce rozprowadzamy część ugotowanych ziół.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Usmaż następną partię bakłażana na złoty kolor z obu stron.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż kilka warstw zieleni z bakłażanem w misce w tej samej kolejności.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Napełnij bakłażany ziołami do samej góry miski jednym litrem niesolonego soku pomidorowego.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj miskę przekąską pokrywką i włóż ją do lodówki na dwa do trzech dni. Tak przygotowaną przekąskę można przechowywać przez miesiąc w lodówce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

pieczony bakłażan w sosie pomidorowym. Cóż, bardzo prosty przepis na świąteczną przekąskę na stole przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Najsmaczniejszą przekąską warzywną jest smażony delikatny bakłażan w jasnym i bogatym sosie pomidorowym! Pikantne, aromatyczne, soczyste i niesamowicie smaczne danie z pomidorami to idealna przekąska z bakłażana na każdy stół! Można je nawet konserwować na zimę. Daję świetny pomysł, jak Nietypowo ugotować bakłażana z sezonowymi pomidorami i podać szczegółowy przepis. Takie smażone bakłażany są godne szczerego podziwu i uwielbienia! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy