skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną soczystą przekąskę ze smażonego bakłażana, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:
Pokrój podkładki o grubości od półtora do dwóch centymetrów na dwa kilogramy młodych bakłażanów.
Krok 3:
Rozłóż bakłażany pokrojone w krążki w obszernej misce.
Krok 4:
Dodaj pół łyżki soli do miski z bakłażanem, a następnie do smaku mieszankę czarnej i czerwonej papryki i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, a następnie podgrzej go na kuchence i usmaż pierwszą partię bakłażana.
Krok 6:
Smaż bakłażany z obu stron na złoty kolor, a następnie przenieś je do głębokiej miski.
Krok 7:
Drobno posiekaj czterysta gramów kopru, pietruszki, bazylii i kolendry.
Krok 8:
Włóż drobno posiekane warzywa do głębokiej miski.
Krok 9:
Dodaj jedną łyżkę cukru do miski z ziołami.
Krok 10:
Wlej półtorej łyżki soli do miski z ziołami do solenia.
Krok 11:
Przełóż przez prasę i dodaj pięć do sześciu ząbków czosnku do miski z ziołami.
Krok 12:
Dodaj do miski z ziołami mieszankę czerwonej i czarnej papryki do smaku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 13:
Na wierzchu pierwszej warstwy smażonego bakłażana w misce rozprowadzamy część ugotowanych ziół.
Krok 14:
Usmaż następną partię bakłażana na złoty kolor z obu stron.
Krok 15:
Rozłóż kilka warstw zieleni z bakłażanem w misce w tej samej kolejności.
Krok 16:
Napełnij bakłażany ziołami do samej góry miski jednym litrem niesolonego soku pomidorowego.
Krok 17:
Przykryj miskę przekąską pokrywką i włóż ją do lodówki na dwa do trzech dni. Tak przygotowaną przekąskę można przechowywać przez miesiąc w lodówce.
Krok 18:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
pieczony bakłażan w sosie pomidorowym. Cóż, bardzo prosty przepis na świąteczną przekąskę na stole przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Najsmaczniejszą przekąską warzywną jest smażony delikatny bakłażan w jasnym i bogatym sosie pomidorowym! Pikantne, aromatyczne, soczyste i niesamowicie smaczne danie z pomidorami to idealna przekąska z bakłażana na każdy stół! Można je nawet konserwować na zimę. Daję świetny pomysł, jak Nietypowo ugotować bakłażana z sezonowymi pomidorami i podać szczegółowy przepis. Takie smażone bakłażany są godne szczerego podziwu i uwielbienia! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g