skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki przed rozpoczęciem gotowania. Użyj schłodzonych udek z kurczaka, które nie zostały zamrożone, ponieważ mięso traci soki podczas rozmrażania i jest suche w gotowym naczyniu. Pieprz jest wygodny w użyciu w groszku i dodaj zmielony do naczynia przez młyn. Więc smak i aromat będą najbardziej nasycone. Do suchych przypraw używam suszonej bazylii. Dobrze komponuje się z mięsem z kurczaka.
Krok 2:
Udka z kurczaka należy lekko marynować przed smażeniem, aby włókna były bardziej miękkie, a samo mięso bardziej aromatyczne. la marynowanie weź małą miskę i połącz w niej olej roślinny, paprykę, mielony pieprz, sól i suche przyprawy. Wymieszaj, aby składniki równomiernie się ze sobą połączyły.
Krok 3:
Posmaruj każde udko kurczaka powstałą marynatą, aby równomiernie pokryła je na całej powierzchni. Przykryj miskę udami z kurczaka folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw w kuchni na około godzinę, aby mięso było lekko marynowane. Jeśli planujesz gotować za kilka godzin, lepiej umieścić miskę w lodówce.
Krok 4:
Do smażenia weź głęboką patelnię i podgrzej ją, aż będzie gorąca. Następnie ułóż udka z kurczaka. Nie ma potrzeby dodawania oleju roślinnego na patelnię, ponieważ wystarczy na samym kurczaku z marynaty.
Krok 5:
Smaż udka z kurczaka na dużym ogniu przez 2 minuty, aby uzyskać apetyczną skórkę na kawałkach. W takim przypadku wszystkie soki zostaną zachowane w kawałku, a gotowe danie będzie soczyste. Po aktywnym pieczeniu zmniejsz ogień i smaż przez kolejne 10 minut z każdej strony, na małym ogniu. Jeśli chcesz mieć chrupiącą skórkę, gotuj bez przykrycia. Jeśli nie ma celu w skórce, możesz przykryć kurczaka i przygotować go w tej formie. W ten sposób mięso będzie bardziej miękkie i delikatne
Krok 6:
Podawaj gotowe udka z kurczaka jako samodzielne danie lub dodaj dodatek świeżych lub gotowanych na parze warzyw. Dodatkowo możesz zrobić dowolny sos. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g