udka z kurczaka z pieczoną papryką

pyszne i satysfakcjonujące danie do każdego posiłku. Dania z kurczaka zawsze pomagają w bezpretensjonalności i szybkości gotowania. Możesz marynować kurczaka na kilka godzin przed planowanym rozpoczęciem gotowania.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 20 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 0 % 0 g
226 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki przed rozpoczęciem gotowania. Użyj schłodzonych udek z kurczaka, które nie zostały zamrożone, ponieważ mięso traci soki podczas rozmrażania i jest suche w gotowym naczyniu. Pieprz jest wygodny w użyciu w groszku i dodaj zmielony do naczynia przez młyn. Więc smak i aromat będą najbardziej nasycone. Do suchych przypraw używam suszonej bazylii. Dobrze komponuje się z mięsem z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka należy lekko marynować przed smażeniem, aby włókna były bardziej miękkie, a samo mięso bardziej aromatyczne. la marynowanie weź małą miskę i połącz w niej olej roślinny, paprykę, mielony pieprz, sól i suche przyprawy. Wymieszaj, aby składniki równomiernie się ze sobą połączyły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj każde udko kurczaka powstałą marynatą, aby równomiernie pokryła je na całej powierzchni. Przykryj miskę udami z kurczaka folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw w kuchni na około godzinę, aby mięso było lekko marynowane. Jeśli planujesz gotować za kilka godzin, lepiej umieścić miskę w lodówce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażenia weź głęboką patelnię i podgrzej ją, aż będzie gorąca. Następnie ułóż udka z kurczaka. Nie ma potrzeby dodawania oleju roślinnego na patelnię, ponieważ wystarczy na samym kurczaku z marynaty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż udka z kurczaka na dużym ogniu przez 2 minuty, aby uzyskać apetyczną skórkę na kawałkach. W takim przypadku wszystkie soki zostaną zachowane w kawałku, a gotowe danie będzie soczyste. Po aktywnym pieczeniu zmniejsz ogień i smaż przez kolejne 10 minut z każdej strony, na małym ogniu. Jeśli chcesz mieć chrupiącą skórkę, gotuj bez przykrycia. Jeśli nie ma celu w skórce, możesz przykryć kurczaka i przygotować go w tej formie. W ten sposób mięso będzie bardziej miękkie i delikatne

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj gotowe udka z kurczaka jako samodzielne danie lub dodaj dodatek świeżych lub gotowanych na parze warzyw. Dodatkowo możesz zrobić dowolny sos. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy