skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smacznie i szybko usmażyć pangasius na patelni? Na początek wyjmij filety rybne z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Kiedy ryba musi zostać szybko rozmrożona i nie ma czasu na czekanie, alternatywnie możesz wlać pangasius zimną wodą, spuścić wodę po rozmrożeniu i osuszyć filet rybny papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 2:
Pokrój filety na 2 części. Posyp każdy kawałek solą, mieloną papryką i czosnkiem w proszku. Odwróć kawałki i zrób to samo po drugiej stronie. Pozostaw rybę dosłownie na pięć minut do marynowania, to wystarczy. W tym czasie obierz cebulę i spłucz. Do przepisu zwykle używam czerwonej cebuli lub szalotki, wyglądają bardzo ładnie i apetycznie w gotowym naczyniu.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Zamiast oleju roślinnego dozwolone jest stosowanie masła do woli. Następnie zmniejsz piec do umiarkowanie średniego i ułóż kawałki pangasiusa do smażenia. Gotuj z jednej strony, aż się zrumieni (zajmie to około dwóch minut).
Krok 4:
Następnie kawałki delikatnie, aby się nie złamać, odwróć i gotuj w ten sam sposób, aż pojawią się apetyczne różowe boki.
Krok 5:
Wyjmij gotowy pangasius na talerz. Na patelnię z olejem roślinnym, na którym smażono rybę, wyślij cebulę pokrojoną w półpierścienie lub pióra. Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny i mieszając, gotuj przez kilka sekund, aż pojawi się charakterystyczny aromat cebuli.
Krok 6:
Łyżeczką nałóż smażoną cebulę na każdy kawałek ryby. Nabierz trochę aromatycznego oleju z sokiem z cytryny i polej nim kawałki ryby. Podawaj z klinem cytrynowym i świeżymi warzywami lub ziołami.
ryba gotowana według tego przepisu jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
do gotowego dania możesz zaoferować kieliszek białego półwytrawnego wina.
smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Pangasius - 89 kcal/100g