Pangasius na patelni ze smażoną cebulą

najszybszy i najłatwiejszy przepis na soczystą rybę! Pangacius smażony na patelni z cebulą okazuje się niesamowicie smaczny i aromatyczny! Gotowanie takiej ryby to czysta przyjemność! Czas zajmie ci nie więcej niż 10 minut, a wynik przekroczy wszelkie oczekiwania!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
211 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smacznie i szybko usmażyć pangasius na patelni? Na początek wyjmij filety rybne z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Kiedy ryba musi zostać szybko rozmrożona i nie ma czasu na czekanie, alternatywnie możesz wlać pangasius zimną wodą, spuścić wodę po rozmrożeniu i osuszyć filet rybny papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filety na 2 części. Posyp każdy kawałek solą, mieloną papryką i czosnkiem w proszku. Odwróć kawałki i zrób to samo po drugiej stronie. Pozostaw rybę dosłownie na pięć minut do marynowania, to wystarczy. W tym czasie obierz cebulę i spłucz. Do przepisu zwykle używam czerwonej cebuli lub szalotki, wyglądają bardzo ładnie i apetycznie w gotowym naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Zamiast oleju roślinnego dozwolone jest stosowanie masła do woli. Następnie zmniejsz piec do umiarkowanie średniego i ułóż kawałki pangasiusa do smażenia. Gotuj z jednej strony, aż się zrumieni (zajmie to około dwóch minut).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie kawałki delikatnie, aby się nie złamać, odwróć i gotuj w ten sam sposób, aż pojawią się apetyczne różowe boki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowy pangasius na talerz. Na patelnię z olejem roślinnym, na którym smażono rybę, wyślij cebulę pokrojoną w półpierścienie lub pióra. Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny i mieszając, gotuj przez kilka sekund, aż pojawi się charakterystyczny aromat cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łyżeczką nałóż smażoną cebulę na każdy kawałek ryby. Nabierz trochę aromatycznego oleju z sokiem z cytryny i polej nim kawałki ryby. Podawaj z klinem cytrynowym i świeżymi warzywami lub ziołami.

ryba gotowana według tego przepisu jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

do gotowego dania możesz zaoferować kieliszek białego półwytrawnego wina.

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Pangasius - 89   kcal/100g

Podobne przepisy