skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować pyszną pierś z kurczaka na patelni, potrzebujemy sosu sojowego, przypraw do kurczaka i oleju roślinnego do marynowania mięsa.
Krok 2:
Pokrój pierś z kurczaka w dużą kostkę.
Krok 3:
Włóż kostki fileta z kurczaka do miski, wlej olej roślinny i posyp przyprawami.
Krok 4:
Polej kawałki mięsa z kurczaka sosem sojowym.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj kurczaka w sosie sojowym z przyprawami.
Krok 6:
Pozostaw pierś z kurczaka na 20 minut w sosie, aby mięso było namoczone.
Krok 7:
Podgrzej suchą patelnię i włóż do niej kawałki piersi z kurczaka nasączone sosem sojowym.
Krok 8:
Smażyć filet z kurczaka na dużym ogniu, mieszając, 5 minut.
Krok 9:
Gdy wilgoć odparowuje, podczas smażenia wlej sos pozostały w misce na patelnię.
Krok 10:
Gdy kawałki piersi z kurczaka się zrumienią, zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kurczaka przez kolejne 10 minut.
Krok 11:
Po 10 minutach zdejmujemy pokrywkę z patelni, wzmacniamy ogień i smażymy mięso, mieszając, jeszcze przez 1 minutę, a następnie usuwamy patelnię z ognia.
Krok 12:
Piersi z kurczaka w sosie sojowym gotowane na patelni są gotowe, przenosimy je z patelni na talerz.
Krok 13:
Podawaj piersi z kurczaka na gorąco, z sezamem i keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g