pieczone piersi z kurczaka w sosie sojowym

aromatyczne kawałki grillowanej piersi z kurczaka w sosie sojowym. Obfite danie w pośpiechu, pierś z kurczaka gotuje się szybko. Przepis jest bardzo prosty, białe mięso jest dobrze nasączone sosem sojowym, pokryte brązową skórką, a wewnątrz pozostaje białe. Podawaj takie mięso z warzywami lub keczupem, jak kebab.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 20 g
tłuszcze 12 % 4 g
węglowodany 29 % 10 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować pyszną pierś z kurczaka na patelni, potrzebujemy sosu sojowego, przypraw do kurczaka i oleju roślinnego do marynowania mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pierś z kurczaka w dużą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż kostki fileta z kurczaka do miski, wlej olej roślinny i posyp przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej kawałki mięsa z kurczaka sosem sojowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj kurczaka w sosie sojowym z przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw pierś z kurczaka na 20 minut w sosie, aby mięso było namoczone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej suchą patelnię i włóż do niej kawałki piersi z kurczaka nasączone sosem sojowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć filet z kurczaka na dużym ogniu, mieszając, 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy wilgoć odparowuje, podczas smażenia wlej sos pozostały w misce na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy kawałki piersi z kurczaka się zrumienią, zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kurczaka przez kolejne 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 10 minutach zdejmujemy pokrywkę z patelni, wzmacniamy ogień i smażymy mięso, mieszając, jeszcze przez 1 minutę, a następnie usuwamy patelnię z ognia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piersi z kurczaka w sosie sojowym gotowane na patelni są gotowe, przenosimy je z patelni na talerz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj piersi z kurczaka na gorąco, z sezamem i keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy