skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć różowego łososia na patelni grillowej? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do smażenia na patelni grillowej można użyć filetów rybnych, steków lub wziąć całą rybę. Tuszę rybną można pokroić wzdłuż na 2 części lub pokroić w steki o grubości 2-3 cm, wygodnie jest pokroić rybę, gdy nie jest jeszcze trochę rozmrożona. Następnie pozwól mu całkowicie rozmrozić w ciętej formie. Jako przyprawę używam ziół prowansalskich.
Krok 2:
Opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Postanowiłam pokroić tuszę rybną na porcje steków. Skrop każdy kawałek wyciszenia sokiem z cytryny. To usunie tak obsesyjny rybi zapach.
Krok 3:
Następnie posyp rybę z obu stron odrobiną soli i przyprawy. Pozostaw go na 15 minut, aby trochę się marynował.
Krok 4:
Przed smażeniem posmaruj rybę odrobiną oliwy z oliwek z obu stron. Wygodnie jest to zrobić za pomocą silikonowej szczotki.
Krok 5:
Umieść patelnię grillową na ogniu i podgrzej, aż będzie gorąca. Za pomocą tego samego pędzla lekko nasmaruj patelnię olejem. Umieść przygotowane steki rybne na gorącej patelni i smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 6:
Jeśli kawałek ryby nie jest jeszcze oddzielony od patelni, to nadal jest gotowy. Poczekaj jeszcze trochę. Dobrze usmażona ryba łatwo odsuwa się od patelni.
Krok 7:
Podawaj gotową rybę natychmiast na gorąco. różowy łosoś na patelni grillowej jest bardzo smaczny! Uzupełnij steki ziołami, świeżymi warzywami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
różowy łosoś jest dość suchą rybą, ale ze względu na fakt, że jest smażony w wysokiej temperaturze i dzięki paskom grilla wszystkie soki pozostają w kawałkach.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g